POSSIBLES DISTURBIS

Pla per evacuar la reina d'Anglaterra de Londres si hi ha 'brexit' dur

L'estratègia data dels temps de la guerra freda

brexit / periodico

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Els serveis de seguretat britànics han reactivat un pla per treure la família reial de Londres si hi hagués disturbis en cas de ‘brexit’ dur, segons publiquen aquest diumenge el Sunday Times i el Mail on Sunday. El pla contempla l’evacuació d’almenys la reina i el duc d’Edimburg cap a un punt no especificat del país però considerat segur.

L’estratègia data dels temps de la guerra freda, quan es temia un possible atac nuclear sobre Londres, i ha sigut recuperada pel Cabinet Office del govern, l’oficina que s’encarrega dels assumptes de seguretat interna. 

El Govern britànic està intentant arribar a un acord per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (l’anomenat ‘brexit’) abans de la data de sortida del 29 de març, i el govern i les empreses estan preparant plans de contingència per al cas que no hi hagi acord.

Els grups empresarials han advertit d’una interrupció generalitzada si hi ha retards prolongats en les importacions de la UE a causa dels nous controls duaners, i fins i tot a la possible escassetat d’aliments i medicaments.

Notícies relacionades

El mes passat, un discurs de la reina, de 92 anys, a un grup local de dones va ser àmpliament interpretat a la Gran Bretanya com a una crida que els polítics arribin a un acord sobre el ‘brexit’.

Jacob Rees-Mogg, un legislador conservador i entusiasta partidari de ‘brexit’, va dir al ‘Mail’ diumenge que creia que els plans mostraven un pànic innecessari per part dels funcionaris, ja que els membres de la reialesa van quedar-se a Londres durant els bombardejos de la Segona Guerra Mundial.