crisi a veneçuela

Maduro no escolta l'ultimàtum d'Europa i queda encara més aïllat

Espanya i altres països de la UE reconeixeran aquest dilluns Guaidó com a president interí davant la negativa del líder chavista a convocar les presidencials

Trump, impulsor de l'assetjament del Govern de Caracas, continua sense descartar l'opció militar i revela que va rebutjar una reunió sol·licitada pel president veneçolà

zentauroepp46810739 car001  caracas  venezuela  01 02 2019   fotograf a cedida p190203195530

zentauroepp46810739 car001 caracas venezuela 01 02 2019 fotograf a cedida p190203195530

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

En vigílies d’una setmana clau per a Veneçuela, els carrers de Caracas encara mantenen aquest diumenge l’eco dels crits de les multitudinàries manifestacions d’ahir, dissabte, que van suposar un pols entre els chavistes del president Nicolás Maduro i els seguidors de l’autoproclamat president interí, Juan Guaidó. “Som guerrers de la pau”,es va dir des dels altaveus oficials. “Aquest Govern ja va caure”, va anunciar, per la seva banda, l’oposició.

Però més enllà de les consignes d’un o altrebàndol, el drama veneçolà es desplega lluny de les seves fronteres i té els Estats Units com a impulsor principal de l’assetjament al chavisme i la UE com el seu complement. Espanya, França, Alemanya, Àustria i el Regne Unit, entre d’altres, es proposen seguir els passos de l’Administració Trump i reconèixer aquest dilluns Guaidó com a president “encarregat”, davant de la negativa de Maduro de convocar eleccions presidencials, l’exigència europea.

Paral·lelament, la UE ha acordat crear un grup de contacte amb països llatinoamericans per fer front a la crisi veneçolana i que té previst reunir-se per primera vegada a escala ministerial el 7 de febrer a Montevideo. La iniciativa busca  “crear les condicions necessàries a l’emergència d’un procés polític i pacífic que permeti als veneçolans determinar el seu propi futur, celebrant eleccions lliures, transparents i creïbles.” La solució a la crisi històrica s’hauria de trobar abans dels 90 dies.

Durant el seu últim acte de masses, el de dissabte a Caracas, Maduro va dir que acceptava els esforços mediadors de Mèxic, l’Uruguai i Bolívia. També va proposar avançar els comicis legislatius, previstos per al 2020, però alhora, va cridar al chavisme a preparar-se per al pitjor. De fet, la seva oferta no només va ser rebutjada per l’oposició. Washington també s’ha mostrat inflexible en el seu full de ruta, traçat pel vicepresident Mike Pence, el Secretari d’Estat, Mike Pompeo, l’assessor de Seguretat Nacional John Bolton, i el retornat falcó republicà Elliot Abrams. “Maduro ha sol·licitat una reunió i l’he rebutjat perquè estem molt avançats en el procés”, ha dit aquest diumenge Trump a la cadena de televisió nord-americana CBS. Ha començat el compte enrere i les agulles del rellotge giren de manera emfàtica. “Certament, enviar militars és una opció”, ha afegit el president dels EUA.

Quan es compleixen dues setmanes de la decisió de Guaidó d’autoproclamar-se president interí, el llibret escrit per la Casa Blanca sembla que es compleix sense desviacions. Cada intervenció de Guaidó va precedida per un missatger procedent de Washington. És un contrapunt sense discordances.

Febrer crucial

Enmig de la brutal pauperització –que el Govern atribueix exclusivament a una“guerra econòmica aguditzada pel congelament dels actius petroliers de Veneçuela als EUA– Maduro ha reclamat una altra vegada a les Forces Armades “lleialtat absoluta”.El líder chavista suposa que el suport xinès i rus serà infrangible i dissuasiu d’un nou Vietnam.

Notícies relacionades

En els sectors de l’oposició, eclipsats per Guaidó, els ha demanat que donin “facin pas endavant” i evitin la captura de les riqueses naturals per part dels Estats Units. Quan Bolton va dir a la cadena Fox que “hi hauria una gran diferència econòmica per als Estats Units si aconseguim que empreses petrolieres americanes participin en la inversió i producció de petroli de Veneçuela”, el chavisme va creure tenir la confirmació de tot el que està en joc.

Però el silenci dels opositors moderats no deixa lloc a dubtes: tot passa pel que diu, fa i proposa el president “encarregat”.  Amb els nous avals internacionals i de la mà de la seva base social esperançada, Guaidó va repetir els seus pronòstics: el febrer serà el mes dels canvis. “Exercirem les nostres competències per restablir la democràcia i aconseguir la llibertat”, va dir.