DES DE MÈXIC

Sánchez rebaixa el to amb Maduro i demana "diàleg" a Veneçuela

"Espanya no vol posar o treure governs", assenyala el president

Borrell advoca per "diferenciar-se clarament dels EUA" en aquesta crisi

undefined46771606 spain  s prime minister pedro sanchez  l  and mexico s presi190130210144

undefined46771606 spain s prime minister pedro sanchez l and mexico s presi190130210144 / CARLOS JASSO

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez va extremar el to contra Nicolás Maduro dimarts passat. A Santo Domingo, primera destinació del seu viatge llatinoamericà, durant una trobada de la Internacional Socialista, el president del Govern va dir "tirà" al seu homòleg veneçolà. Aquest dimecres, a Mèxic, el fòrum era molt diferent: una compareixença institucional, no de partit, juntament amb el cap de l’Executiu d’aquest país, Andrés Manuel López Obrador (AMLO), l’únic dels grans líders llatinoamericans que no ha reconegut Juan Guaidó com a president. Sánchez va optar per abaixar el to. En lloc de carregar contra Maduro, va advocar pel"diàleg"entre les parts.

Tot i així, les diferències entre Espanya i Mèxic van quedar clares. Sánchez va demanar "diàleg", però per celebrar eleccions presidencials. El líder socialista va donar dissabte a Maduro vuit dies per convocar els comicis. Si no ho fa, en una posició recolzada per França, el Regne Unit i Alemanya, entre d’altres, Sánchez reconeixerà Guaidó com a president. El termini expira diumenge. AMLO no està en això. El president mexicà només es va oferir com a mediador. "No ens correspon el paper de reconèixer governs. No intervenim en assumptes d’altres països perquè altres països no intervinguin en la nostra política interna", va dir AMLO.

"Espanya no vol posar o treure governs. El que vol és que per mètodes democràtics la societat veneçolana trobi una sortida a la crisi que està vivint –va assenyalar Sánchez–. El que està fent Espanya és salvaguardar una posició comuna a la UE, per a un diàleg que serveixi per celebrar unes eleccions justes i transparents".

Aquí el cap de l’Executiu va passar a l’escena nacional, on la crisi de Veneçuela forma part gairebé de la política domèstica. "A Europa ens hem posat d’acord. ¿Per què no és possible a Espanya? –es va preguntar–. Demano a l’oposició que siguem conscients que la política exterior és una política d’Estat".

L’oposició, en contra

Notícies relacionades

Poc abans, al Congrés dels Diputats, es va tornar a plasmar la impossibilitat d’un consens entre els partits espanyols. Davant el PP i Ciutadans, que reclamen a l’Executiu més duresa, i davant Podem, que critica l’alineament de Sánchez amb l’oposició 'antichavista', el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, va defensar una sortida "pacífica i democràtica", que passa, va continuar, per diferenciar-se "clarament" dels EUA.

"Els EUA han dit que totes les solucions són sobre la taula. Nosaltres no. Treballem perquè no hi hagi una sortida militar", va dir Borrell, que, com Sánchez, va deixar clar que Espanya "no està demanant un canvi de règim", perquè "no vol col·locar en el Govern de Veneçuela uns o d’altres, sinó que els veneçolans puguin elegir els seus propis representants". Per al PP i Ciutadans, el titular d’Exteriors va caure enl’"equidistància moral". Per a Podem, es va situar en contra dels "principis del dret internacional", com el de "no ingerència".