VEDAT A L'AUGE ULTRA

La Berlinale convida la ultradreta

El director del festival assegura que pagarà les entrades dels diputats d'Alternativa per a Alemanya (AfD) que assisteixin a un documental sobre la vida al gueto de Varsòvia

zentauroepp2576447 gueto de varsovia190130130036

zentauroepp2576447 gueto de varsovia190130130036 / STF

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Charlotte Rampling, Juliette Binoche, Roberto Saviano i Yimou Zhang. Un any més, la Berlinaleel festival internacional de cine de Berlín, tornarà a reunir grans noms de l’escena cultural. No obstant, l’edició número 69 d’aquesta prestigiosa trobada comptarà amb un convidat especial d’última hora: la ultradreta alemanya.

“Tots els diputats d’Alternativa per a Alemanya (AfD) podran anar al cine de manera gratuïta”, va assegurar ahir el director del festival, Dieter Kosslick. “Convidats per mi personalment. Pagaré cada entrada”. Tot i així, el màxim responsable de la Berlinale es guardava un as a la màniga. La invitació serà exclusivament per assistir a la projecció de ‘¿Qui escriurà la nostra història?’ un documental que retrata la vida, o el que en va quedar, algueto de Varsòvia erigit després de l’ocupació nazi.

En aquest documental, la cineasta nord-americana Roberta Grossman recupera un arxiu secret de 1941 recopilat per presoners del gueto. Diaris personals, poemes i cartes de racionament que documenten el programa d’extermini jueu. Un homenatge a la memòria que retrata la vida rere uns murs on fins a 400.000 persones van ser assassinades i que va viure la revolta més gran de la resistència jueva contra el genocidi.

Missatge polític

Amb la projecció especial d’aquest film, inclòs en el programa en l’últim moment, Kosslick espera captar l’atenció de l’audiència perquè arribi al màxim nombre de persones possible. La Berlinale projectarà fins a 400 pel·lícules entre el 7 i el 17 de febrer. No obstant, les seves paraules també responen a un missatge polític.

Notícies relacionades

El 23 de gener els diputats d’AfD a Baviera van protagonitzar una nova polèmica a l’abandonar el Parlament regional durant la commemoració del’Holocaust  després que la presidenta de la comunitat jueva, Charlotte Knobloch, els acusés de “minimitzar” els crims nazis. Dos dies després, la fundació del camp de concentració de Buchenwald va excloure el partit de la jornada de commemoració pel revisionisme d’algun dels seus líders.

El juny passat, el president d’AfD, Alexander Gauland, va assegurar que Adolf Hitler i els nazis  “no van ser més que una cagada d’ocell en els més de 1.000 anys d’exitosa història alemanya”, unes paraules per les quals va ser molt criticat. Kosslick ha deixat clara la seva intenció: “Si diuen que això també és una cagada, llavors potser algú altre, a part dels cineastes, hi hauria d’intervenir”.