INCIDENT A LA CAMBRA BAIXA RUSSA

Detingut un senador rus en plena sessió parlamentària

Rauf Arashukov, acusat de dos assassinats, representava una república caucàsica i és molt pròxim al líder txetxè Kadírov

zentauroepp46770208 fet09  mosc   rusia   30 01 2019   el senador ruso rauf aras190130190310

zentauroepp46770208 fet09 mosc rusia 30 01 2019 el senador ruso rauf aras190130190310 / YURI KOCHETKOV

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Un dramàtic incident ha sacsejat aquest dimecres els habitualment parsimoniosos debats al Consell de la Federació, la Cambra alta del Parlament rus. Rauf Arashukov, un jove senador de 32 anys representant de la república caucàsica de Karachaevo-Cherkessiaha sigut detingut en plena sessió parlamentàriasessió parlamentària, acusat d’haver contractatsicaris per assassinar dues persones fa nou anys. "Ha intentat aixecar-se i fugir", ha assegurat a la premsa la presidenta de la cambra, Valentina Matviyenko.

La detenció s’ha produït després que es votés l’aixecament de la seva immunitat parlamentària. Hores després de l’arrest, el Comitè d’Investigació, equivalent a la fiscalia a Espanya, ha mostrat imatges del seu trasllat, emmanillat, des d’una furgoneta cap a un centre de detenció. En els primers interrogatoris ha sol·licitat l’assistència d’un traductor, perquè assegura tenir problemes amb el rus, cosa que ha causat bastant estupor entre els comentaristes polítics. 

En concret, a Arashukov se l’acusa d’haver participat en l’assassinat de Fral Shebzukhov, un conseller del president de la meridional república russa, i d’un activista juvenil anomenat Aslan Zhukov, tot i que també se sospita de la seva participació en altres crims. El detingut s’ha declarat innocent de tots els càrrecs, segons ha assegurat el seu advocat a l’agència Ria Nóvosti.

Membre del partit oficialista

Notícies relacionades

El bloguer opositor Aleksei Navalny ha destacat, en el seu compte de Twitter, la pertinença d’Arashukov al partit oficialista Rússia Unida. I tampoc ha volgut que passés inadvertida la seva proximitat amb un altre líder caucàsic, concretament amb l’actual president de Txetxènia, Ramzán Kadírov, que familiars dels difunts opositors Borís Nemtsov i Anna Politkóvskaya vinculen amb els seus assassinats, intentant emfatitzar la diferent sort correguda per l’un i l’altre. "Partidari lleial de Vladímir Putin, fan de Ramzán Kadírov... li pagàvem al mes 450.000 rubles (uns 6.000 euros) de la nostra butxaca", pot llegir-se en una publicació acompanyada amb diverses fotografies dels personatges esmentats.

Al parlamentari se l’acusa també de falsificació de documents per accedir al Consell de la Federació i d’alterar la data de caducitat del seu permís de residència als Emirats Àrabs Units. El partit progovernamental Rússia Unida l’ha suspès temporalment de militància pendent dels resultats de la investigació.