UN DIVORCI COMPLICAT

El Parlament britànic demana a May que renegociï amb Brussel·les

La primera ministra britànica té previst començar avui mateix a contactar amb líders europeus per buscar una alternativa a la salvaguarda irlandesa

zentauroepp46555303 gal190115193310

zentauroepp46555303 gal190115193310 / Neil Hall

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Dimarts la primera ministra britànica, Theresa May, vaanunciar a la Cambra dels Comuns, la sevaintenció de reobrir les negociacions amb la Unió Europea sobre la salvaguarda de la frontera a Irlanda del Nord. Era el que exigien des de fa mesos els rebels conservadors euroescèptics més radicals.  May demanarà als Vint-i-set, “no un nou intercanvi de més cartes, sinóun canvi significatiu i legalment vinculant de l’Acord de Retirada”.  Si bé, “negociar aquest canvi no serà fàcil”, va reconèixer. “Implicarà reobrir l’Acord de Retirada, una cosa per a la qual ja ho sé, existeixen poques ganes per part dels nostres socis europeus”, tot i que, segons va afirmar, creu que ho podrà “aconseguir”. Era la mateixa primera ministra que havia repetit fins a la sacietat que el pacte amb la UE era “el millor acord possible i l’únic”. Ara, pel que sembla, ja no.

Eliminació de la salvaguarda irlandesa

May va obrir amb aquest anunci un nou debat sobre el ‘brexit’ en el qual es votaven set del total de les quinze esmenes presentades pels diputats, a l’acord de la primera ministra, massivament rebutjat el passat 15 de gener. A la desesperada i sense una altra via per seguir endavant, May va demanar el suport de la cambra a una d’aquestes contra el seu propi pacte. Una proposta del conservador Graham Brady, en què es reclamava l’eliminació de la salvaguarda irlandesa, per ser reemplaçada per un “arranjament alternatiu”.  Si era votada pels ‘tories’, va declarar May, “tindria el mandat que necessito per negociar amb Brussel·les un acord que disposi de majoria en aquesta cambra”. I va afegir dirigint-se als diputats: “Si volen dir a Brussel·les el que aquesta cambra acceptarà, hi han de votar a favor. Si volen la sortida sense acord, hi han de votar a favor. Si volen ‘brexit’, han de votar ‘brexit’”.  Finalment, l’esmena va triomfar amb el suport dels unionistes nord-irlandesos, per 317 vots a favor i 301 en contra.

Contra la sortida sense acord 

La segona esmena aprovada va ser la presentada per la conservadora Caroline Spelman i el laborista Jack Dromey, segons la qual el Parlament rebutja que el Regne Unit deixi la Unió Europea sense acord. Va vèncer per 318 vots, enfront de 310. Tot i que es tracta, com en totes les altres, de vots indicatius i de l’expressió –no vinculant– del que desitgen els diputats per al futur brexit, sens dubte el resultat influirà en com Londres i Brussel·les enfoquin ara els passos a fer.

La moció tan esperada pels proeuropeus de la laboristaYvette Cooperva ser, en canvi,derrotada amb 298 vots, enfront de 321.La seva proposta intentava impedir que el Regne Unit deixés la UE sense acord i s’hi estipulava que, si el 26 de febrer May no havia aconseguit tirar endavant un pacte formal, el Regne Unit demanaria a Brussel·les l’ampliació de l’article 50 per un període màxim de nou mesos. La iniciativa va tenir el suport oficial d’última hora i de mala gana de Jeremy Corbyn i del Partit Laborista, tot i que entorn d’una quinzena de diputats es van saltar la disciplina del partit i hi van votar en contra, igual que altres conservadors que ho van fer a favor.

Nova votació sense data

Notícies relacionades

Alguns membres del Govern, com ara la ministra de Treball i Pensions, Amber Rudd, havien demanat llibertat de vot per poder donar suport a la proposta de Cooper, però aquest permís els va ser denegat. May va intentar convèncer amb èxit els ‘tories’, temptats per donar suport a l’esmena, assegurant-los que hi haurà una altra oportunitat de votar els pròxims passos a fer pel ‘brexit’ i va prometre tornar a la Cambra dels Comuns“tan aviat com sigui possible”per revisar l’acord i sotmetre’l a una segona votació. En cas de no haver arribat a un pacte el 13 de febrer, May farà una declaració i presentarà una moció per a possibles esmenes i un nou debat l’endemà.

Al marge de les esmenes, diputats conservadors lluitant en camps oposats van revelar l’existència d’un compromís inesperat per al cas d’una sortida sense acord.  Partidaris de la permanència, com per exempleNicky Morgan, i talibans del ‘brexit’, com Jacob Rees-Mogg, proposen una fórmula, batejada com‘Malthouse compromise’, que implicaria l’extensió fins al desembre del 2021 del període transitori, un any més del que s’havia establert fins ara i el reexamen de la salvaguarda irlandesa. L’extensió atorgaria més temps per acordar una nova relació comercial. La salvaguarda seria reemplaçada amb tecnologia no coneguda fins ara, que evitaria els controls duaners.

Temes:

Brexit