REPRESSIÓ A LA XINA

Condemnat un ciberdissident xinès per una web de denúncia de violacions de drets humans

Liu Feiyue haurà de complir cinc anys de presó per treure a la llum corrupteles i abusos policials

zentauroepp46757323 liu feiyue foto efe190129154218

zentauroepp46757323 liu feiyue foto efe190129154218

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Segona condemna a un activista xinès de la setmana. Liu Feiyue ha sigut sentenciat aquest matí a cinc anys de presó per obrir una web de denúncia que recollia totes les barbàries que la premsa oficial calla: corrupció de funcionaris, abusos policials, confiscacions il·legals de terres, protestes socials... Un tribunal de Suizhou (província central de Hubei) l’ha condemnat pel gasós delicte d’“incitació a la subversió de l’Estat” que s’aplica a qualsevol element molest.

Liu ha cridat “¡això és una persecució política!” després d’escoltar la resolució i abans que els agents l’arrosseguessin cap a la sortida de la sala, segons un familiar present. Els seu entorn pròxim pensava que el compliment de tots els requeriments del tribunal facilitaria una pena menor de la rebuda. “Sincerament no puc entendre-ho, tot el que va fer Liu va ser obrir una web perquè els internautes escriguessin sobre qüestions socials i injustícies”, s’ha lamentat la seva mare, Ding Qihua, a l’agència Reuters.

A la web de Liu s’hi ajuntaven les víctimes dels abusos del poder, coneguts com a peticionaris, i les denúncies dels quals solen perdre’s en l’embolic de la burocràcia xinesa. Liu havia denunciat que molts d’ells són enviats pels governs locals a institucions psiquiàtriques per treure-se’ls de sobre.

Liu va ser detingut el 2016 i va haver d’esperar sis mesos per parlar amb el seu advocat. El procés resumeix les traves dels dissidents per defensar-se en la justícia xinesa. La policia va assetjar els seus advocats i la seva família per assegurar la seva confessió. “Aquesta sentència demostra una vegada més com el Govern xinès utilitza el sistema judicial per silenciar els dissidents”, ha assenyalat Patrick Poon, investigador d’Amnistia Internacional, a l’agència France Press.

També serà jutjat pròximament Huang Qi per revelar secrets d’Estat. Huang gestionava la web 64 Tianwang amb contingut sobre drets humans i espera sentència en un centre de detenció de Sichuan des del seu arrest el 2016.

Notícies relacionades

Ahir va ser condemnat a quatre anys de presó al prominent advocat de drets humans Wang Quanzhang per “danyar la seguretat estatal i l’estabilitat social”. Wang forma part del grup de més de 200 advocats i activistes que van ser detinguts el 2005 durant la massiva “campanya 709” amb referència al 9 de juliol que va marcar el seu inici. Wang va ser condemnat per acceptar fons d’organitzacions estrangeres, formar advocats en la seva especialitat, filtrar informes d’investigació a l’exterior i defensar organitzacions de culte prohibides.

La pujada al poder de Xi Jinping ha multiplicat la pressió sobre la societat civil i la persecució sobre els heroics grupuscles de defensors dels drets humans.