ESTRANY SUCCÉS A MOSCOU

Robat i recuperat poc després un quadro de la Galeria Tretiakov davant de la mirada dels visitants

La pintura, obra d'un pintor paisatgista rus, mostra un paisatge de Crimea, cosa que va portar a pensar que es tractava d'un robatori polític

cuadro-rusia / periodico

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Un nou estrany succés ha posat a la picota una vegada més la Galeria Tretiakov, un dels museus més importants de Rússia. Diumenge a la tarda, davant de la sorpresa mirada dels visitants que omplien les sales de l’edifici, un home va despenjar un quadro fet per Arkhip Kuindzhi, un pintor paisatgista rus, i se'l va emportar amb les seves pròpies mans. Passades les hores, ja al migdia d’aquest dilluns, el Ministeri de l’Interior ha anunciat la recuperació de la pintura i la detenció del presumpte lladre.

L’obra porta per títol 'Ai-Petri. Crimea'. Al tractar-se d’una representació de la principal muntanya de la disputada península annexionada fa més de quatre anys per Rússia i el perfil de la qual guarda una certa semblança amb la muntanya de Montserrat, es va especular que podria haver-hi un mòbil polític. Segons fonts ministerials, el presumpte lladre és un home de 31 anys amb antecedents penals per possessió de drogues, i ha sigut arrestat al barri de Zarechie, als afores de Moscou.

Un empleat del museu

Un vídeo difós pel portal d’informació 'Meduza' mostra com l’individu s’aproxima a la pintura i se l’emporta, mentre el públic que l’envoltava no fa res per frenar-li el pas. El criminal va poder sortir de l’edifici sense ser detingut, ja que molts van pensar que es tractava d’un empleat del museu.

Notícies relacionades

La principal seu de la Galeria Tretiakov té una àmplia col·lecció de pintura russa, en especial atenció als pintors paisatgistes del segle XIX, mentre que el seu annex a Krimski Val es concentra en l’art rus del segle XX, en particular a la pintura abstracta de Vassili Kandinski i en el realisme socialista. El mes de maig passat, un vàndal va provocar greus danys greus danysal quadro ‘Ivan el Terrible i el seu fill’, del pintor Ilià Repin. L’atacant va assegurar trobar-se en estat d’embriaguesa i sentir-se ofès davant de la visió de la pintura després de prendre "100 grams de vodka" al bar del museu.

Des de fa anys, l’oli ha sigut criticat de forma recurrent per sectors nacionalistes i ultradretans, que exigien la retirada de la pintura ja que acusaven el pintor Repin de "falsejar la realitat". Els dos grups han impulsat una rehabilitació parcial de controvertides figures històriques com el mateix Ivan el Terrible o el dictador Stalin.          

Temes:

Rússia Moscou