TENSIÓ XINA-EUA

Els EUA presenten càrrecs de frau contra Huawei

El moviment del Departament de Justícia, que acusa el gegant de violar les sancions a l'Iran, promet disparar les tensions amb la Xina

Es buscarà també la deportació de la consellera financera, Meng Wanzhou, arrestada des del desembre al Canadà

zentauroepp46158666 meng wanzhou  executive board director of the chinese techno181207133414

zentauroepp46158666 meng wanzhou executive board director of the chinese techno181207133414 / STRINGER

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La tensió entre els Estats Units i la Xina promet una nova escalada. Aquest dilluns el Departament de Justícia nord-americà ha anunciat la presentació de 13 càrrecs contra el gegant de telefonia Huawei i la seva consellera financera, Meng Wanzhou, que va ser detinguda l’1 de desembre al Canadà seguint una ordre d’arrest nord-americà i ha estat des d’aleshores a Vancouver.

Entre els 13 càrrecs contra Huawei, dues de les seves empreses afiliades i Meng es troben els de frau, violació de les sancions nord-americanes imposades a l’Iran i conspiració per obstruir la justícia. Segons les autoritats nord-americanes, tant l’empresa en general com Meng en particular van mentir les autoritats bancàries per evitar una investigació de la possible violació de sancions. L’afiliada nord-americana va traslladar a la Xina empleats que coneixien els negocis de Huawei amb l’Iran a través de Skycom, una subsidiària oficiosa a l’Iran, per evitar que poguessin ser interrogats. Meng va formar part del consell de direcció de Skycom.

"Doble amenaça"

El fiscal general en funcions, Matthew Whitaker, ha comparegut en una roda de premsa juntament amb el director de l’FBI, Christopher Wray, per anunciar els càrrecs, que segons Whitaker deriven d’activitats de l’última dècada i van “fins al més alt de la companyia”.Wray, per la seva banda, ha declarat que els càrrecs “exposen la descarada desconsideració de Huawei per les lleis nord-americanes i les pràctiques comunes globals de negocis” i ha dit que el gegant xinès representa “una doble amenaça tant en la seguretat nacional (dels EUA) com enl’econòmica”. 

Tot i que els EUAsol·licitaran l’extradició de Meng des del Canadà, Whitaker ha aclarit que s’iniciaran els tràmits “en un marc de temps apropiat”.L’arrest de la consellera, filla del mític fundador de Huawei, va obrir una crisi diplomàtica entre el Canadà i la Xina, que va arrestar dos canadencs en una clara acció de represàlia.

Notícies relacionades

El Departament de Justícia intenta també desvincular la presentació de càrrecs de les negociacions sobre la guerra comercial que lliuren Washington i Pequín. Aquest dimecres comencen a Washington converses sobre aquesta guerra que intenten aconseguir almenys una treva abans del 2 de març, quan si no hi ha acord els EUA planegen pujar aranzels a importacions xineses valorades en 200.000 milions de dòlars.

Liu He, viceprimerministre de Finances, dirigeix la delegació xinesa que s’ha traslladat als EUA idijous  té prevista una trobada en persona amb el president, Donald Trump.