REPRESSIÓ A LA XINA

Condemnat a quatre anys de presó un conegut advocat de drets humans xinès

Wang Quanzhang està acusat de "danyar la seguretat estatal i l'estabilitat social"

zentauroepp46746615 wang quanzhang190128103825

zentauroepp46746615 wang quanzhang190128103825 / GREG BAKER

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

La Xina ha condemnat a quatre anys de presó el prominent advocat de drets humans Wang Quanzhang per “danyar la seguretat estatal i l’estabilitat social”.Wang forma part del grup de més de 200 advocats i activistes que van ser detinguts el 2005 durant la massiva “campanya 709” amb referència al 9 de juliol que va marcar el seu inici.

El tribunal de la ciutat del nord de Tianjin ha sentenciat Wang per acceptar fons d’organitzacions estrangeres, formar advocats en la seva especialitat, filtrar informes d’investigació a l’exterior i defensar organitzacions de culte prohibides. La sentència al·ludeix a Falun Gong, grup religiós que acumula dècades d’assetjament a la Xina. Wang també va treballar en casos d’activistes polítics i víctimes de robatoris de terres.

Wang és l’últim en rebre sentència dels capturats a la “campanya de 709” i la seva tramitació ha sigut excepcionalment lenta. L’advocat, detingut l’agost de 2015, va estar incomunicat i la seva família només va saber que seguia amb vida tres anys després. La condemna emesa ara es considerada relativament curta per a un delicte que pot portar presó per tota la vida i és més que probable que s’hagi tingut en compte l’estada a presó prèvia al judici. El tribunal també el priva de drets polítics durant cinc anys.

Jutjat de vacances

L’advocat va ser jutjat el 26 de desembre, seguint la tradició de programar els casos més sensibles quan els periodistes i diplomàtics estrangers han deixat per vacances el país. El judici es va desenvolupar a porta tancada per tractar qüestions de seguretat nacional, va explicar la premsa oficial. Pequín va traslladar fa dies una directiva a tots els mitjans perquè callessin sobre el cas de Wang, ha revelat l’organització China Digital Times.

Notícies relacionades

L’estada a la presó ha empès al capdavant la seva dona, Li Wenzu. Li va emprendre una publicitada marxa de 100 quilòmetres entre Tianjin i Pequín per demanar l’alliberament del seu marit. Al novembre va rebre el premi Edelstam pels drets humans però no va poder atendre la cerimònia a Estocolm per la prohibició de sortir del país.  Per a Caroline Edelstam, fundadora i presidenta de la Fundació que atorga el premi, Li “ha continuat lluitant pels principis del dret i democràcia a la Xina més enllà dels seus interessos personals i ha fet campanya no només per l’alliberament del seu marit sinó per la de totes les víctimes de drets humans a la Xina”. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va poder reunir-se amb ella durant el seu viatge a la Xina de l’any passat.

Aquella campanya del 2015 va intentar decapitar el grup d’heroics advocats de drets humans que acostuma a defensar les causes perdudes als tribunals xinesos. Molts d’ells van ser alliberats poc després i alguns van denunciar tortures durant la detenció.