UN CRIM INOBLIDABLE

La pel·lícula sobre l'assassinat el 1993 d'un nen de dos anys desencadena la polèmica a Anglaterra

La pel·lícula sobre l'assassinat del nen de dos anys per dos menors ha sigut nominada als Oscars en la categoria de millor curt

Els pares de la víctima demanen que sigui retirada per fer-los "reviure el malson"

zentauroepp126133 file   a video still of james bulger  center  bottom  aged 2190127182935

zentauroepp126133 file a video still of james bulger center bottom aged 2190127182935

3
Es llegeix en minuts
Alfons Saladrigas

El curtmetratge de 30 minuts ‘Detainment’ (Detenció), sobre l’assassinat de James Bulger, el petit de 2 anys segrestat i torturat fins a la mort el 1993 per Jon Venables i Robert Thompson, tots dos de 10 anys, ha desencadenat la polèmica a Anglaterra. La pel·lícula reconstrueix els interrogatoris dels dos assassins. Ha sigut nominada als Oscars en categoria de millor curt. Denise Fergus, la mare de la víctima, va demanar la retirada de la pel·lícula per fer-los “reviure el malson” i per no haver demanat permís a la família.

“No puc expressar la tristesa que em produeix la realització d’això que anomenen pel·lícula i que ara ha sigut nominat als Oscars”, va lamentar la mare, que va arribar a recollir 100.000 firmes per demanar la retirada de la pel·lícula. No ha sigut suficient. El director, l’anglès Vincent Lambe, es va disculpar amb la família per no haver-los consultat, però va dir que si ho hagués fet els hauria dit que no, perquè els fets estan mostrats des del punt de vista dels assassins. “Li hauria dit que no”, va reconèixer la mare, “però després li hauria donat una alternativa.

Imatges per oblidar

“He passat tots aquests anys provant de no veure les imatges d’aquests dos emportant-se el meu fill a la mort i ara les veig de nou [la cinta recupera aquestes imatges]”, confessa la mare, que l’any passat va publicar un llibre sobre la seva experiència. “Si bé és un cas dolorós i difícil d’entendre, crec que tenim la responsabilitat de parlar del que va passar”, es va justificar Lambe. I va afegir que “la crítica ha qualificat la pel·lícula de respectuosa”. “Demano a la gent que la boicotegi”, va arengar la mare, que va demanar a l’Acadèmia de Hollywood que la retirés. Han decidit mantenir-la.

L’assassinat de James Bulger va commocionar el país per la seva brutalitat i per la curta edat dels assassins, de només 10 anys. Els fets van tenir lloc el febrer de 1993 en un centre comercial de Liverpool quan Jon Venables i Robert Thompson es van endur de la mà el petit James mentre la mare era en una botiga. El van passejar per la ciutat sense que ningú els digués res. Després el van portar a un lloc apartat a la via del tren, on el van despullar, li van llançar maons i pedres, li van introduir piles a la boca i li van llançar una eclissa al cap. El van abandonar a la via, on el va arrossegar un tren. Se’n van trobar les restes dos dies més tard.

Notícies relacionades

Thompson i Venables van ser detinguts, jutjats i empresonats, i es van convertir en els dos convictes més joves de la història del país. Al complir els 18 anys van ser posats en llibertat per considerar que ja no suposaven un perill per a la societat en una decisió que va provocar un gran enrenou. Els van donar una identitat nova i una nova vida lluny de Liverpool. Uns anys més tard, Denise Fergus va explicar que havia localitzat Robert Thompson, que havia estat a pocs metres d’ell, però que es va quedar paralitzada per l’odi i el va deixar anar.

Interrogatoris estremidors

‘Detainment’ se centra en els interrogatoris de Thompson i Venables, i reconstrueix les hores prèvies i posteriors dels dos assassins. És el relat estremidor de la policia qüestionant els nens amb els pares davant, basat en les transcripcions i les cintes dels interrogatoris. El detectiu que va liderar la investigació, Albert Kirby, també ha dit que la pel·lícula no s’hauria d’haver presentat mai als Oscars i que haurien de retirar-la “per decència”. Kirby, ja jubilat, reconeix que la reconstrucció de la investigació és precisa, però que “les escenes del ferrocarril on van trobar el cos del nen es mostren amb una total insensibilitat”.