NOVA MARXA POPULAR A FRANÇA

Els 'fulards vermells' desfilen per París contra la violència dels 'armilles grogues'

Una marxa republicana en defensa de les institucions reuneix més de 10.000 persones, segons la policia

zentauroepp46732373 protesters rally in paris  france  sunday  jan  27  2019  hu190127202201

zentauroepp46732373 protesters rally in paris france sunday jan 27 2019 hu190127202201 / Rafael Yaghobzadeh

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Onze dissabtes consecutius de manifestacions, rotondes bloquejades, l’Arc del Triomf saquejat, els Camps Elisis com a camp de batalla, disturbis i pèrdues econòmiques... Massa durant massa temps, segons l’opinió dels que van desfilar aquest diumenge a París en defensa de les institucions republicanes i per demanar el final de la violència que esquitxa les protestes dels ‘armilles grogues’ des del 17 de novembre passat.

 “Al principi estava d’acord amb ells, però ara ja no els suporto. Els ‘armilles grogues’ són una minoria de francesos, però la culpa de tot plegat la té Macron, que ha sigut arrogant des del principi”, comentava Jean Claude, un jubilat de 71 anys que portava ben visible un fulard vermell, signe distintiu d’una mobilització nascuda –com la dels ‘armilles grogues’– a les xarxes socials a finals de desembre.

Majoria silenciosa

Laurent Soulié, un enginyer de 51 anys de Tolosa i simpatitzant de La República en Marxa, va llançar la idea al seu Facebook quan va veure que les mesures anunciades per Emmanuel Macron no convencien els ‘armilles grogues’ i va fer una crida a “la majoria silenciosa” que s’ha quedat “tancada a casa”.

A Soulié s’hi va unir el col·lectiu dels ‘fulards vermells’ –símbol de les festes de Baiona– creat per protestar contra els bloquejos dels ‘armilles grogues’, a condició que la marxa no fos una manifestació de recolzament a Macron sinó a la República.

“No a la revolució”

Notícies relacionades

‘Sí a la democràcia, no a la revolució’; ‘Stop a les violències’ o ‘Respecte a les institucions’eren les frases corejades a la marxa que va congregar 10.500 manifestants, segons la policia. Els ‘fulards vermells’, entre els quals alguns diputats de la formació del president francès, van caminar amb fred i pluja i enmig de banderes franceses –també algunes d’europees– des de la plaça de la Nació fins a la Bastilla, on un grapat d’‘armilles grogues’ els esperava amb un tarannà provocador, esbroncant-los i cridant ‘Macron, dimissió.’

Els armilles grogues no parlen en nom del poble”, deia la Claude, una jubilada parisenca de 73 anys que treballava com a voluntària a un centre de salut mental i confessava la seva simpatia per l’ideari del malaguanyat François Fillon. “Demanar la dimissió de Macron és ridícul”, afegia.