CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Els vuit candidats demòcrates que aspiren a batre Trump el 2020

zentauroepp46719106 combo internacional190126210518

zentauroepp46719106 combo internacional190126210518

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Són tots els que hi són, però no hi són tots els que hi ha. La carrera a la nominació demòcrata ha començat amb vuit candidats que aspiren a desbancar Donald Trump en les eleccions del 2020. Són quatre dones i quatre homes d’orígens tan diversos com el perfil demogràfic dels Estats Units, però la previsió és que el nombre de candidats augmenti en les pròximes setmanes.

KAMALA HARRIS. 54 anys.

¿Una dona negra a la Casa Blanca? La proposició sona atrevida després de recordar les tribulacions de Barack Obama i Hillary Clinton, però pocs candidats demòcrates desperten tantes esperances com la senadora per Califòrnia i exfiscal general d’aquest mateix estat. De mare tàmil i pare jamaicà, Harris va arribar al Capitoli el 2017 i ha sabut fer-se un nom amb les seves preguntes inquisitives. Amb un peu en l’‘establishment’ i un altre a l’esquerra, és una màquina de recaptar fons.

JULIAN CASTRO. 44 anys.

Quan el Partit Demòcrata el va escollir per donar un dels discursos estrella en la seva Convenció Nacional del 2014, molts el van batejar com l’“Obama llatí” pel seu temperament cerebral, la seva retòrica inspiradora i la seva formació com a advocat a Harvard. Nascut en una família d’activistes xicanos, l’exalcalde de San Antonio va servir com a secretari d’Habitatge amb Obama, però ha perdut part de l’encant i només ha guanyat eleccions municipals.

ELISABETH WARREN. 69 anys.

L’exprofessora de Harvard i senadora per Massachusetts és potser la candidata més a l’esquerra a la graella de sortida demòcrata. Similar a Bernie Sanders en els seus plantejaments, s’ha fet un nom per la seva batalla contra Wall Street i la seva denúncia del que considera un sistema oligàrquic. És partidària d’apujar els impostos als multimilionaris i regular fèrriament el sistema financer. Trump l’anomena ‘Pocahontas’ per invocar els seus difusos gens nativoamericans.

JOHN DELANEY. 55 anys.

El primer demòcrata en anunciar la seva candidatura a la presidència, ni més ni menys que el 2017, és un total desconegut per al gran públic. Va fer carrera com a financer a Wall Street abans de ser congressista estatal a Maryland. Es presenta com “un idealista pragmàtic”, algú capaç de reinserir el civisme en la política i buscar acords bipartidistes amb els republicans. S’ho està prenent seriosament. Ja ha visitat els 99 comtats d’Iowa, on començaran les primàries.

KIRSTEN GILLIBRAND. 52 anys.

El programa ‘60 Minutes’ la va batejar com la “senadora del #MeToo” per la seva decidida actitud per denunciar l’assetjament sexual a les dones i protegir-les legalment, una missió que va iniciar a l’involucrar-se en l’escàndol dels abusos sexuals en l’Exèrcit. Aquestes són les principals credencials d’aquesta advocada i senadora per Nova York que ha anat progressivament allunyant-se del centre polític per adoptar algunes propostes de l’esquerra populista.

PETE BUTTIGIEG. 37 anys.

El primer mil·lennista del grup és també l’únic candidat obertament gai en postular-se fins araVeterà de la guerra de l’Afganistan i llicenciat a Harvard, Buttigieg és fill d’un immigrant maltès i serveix actualment com a alcalde de South Bend, una petita ciutat d’Indiana. Fa dos anys es va presentar sense èxit per presidir el Partit Demòcrata i, si bé és un complet desconegut, el seu perfil ofereix ser un interessant contrast davant d’altres candidats més contrastats.

TULSI GABBARD. 37 anys.

Notícies relacionades

La segona mil·lennista del grup va ser elegida amb només 21 anys com a diputada estatal a Hawaii, però poc després va aparcar la política temporalment per servir a l’Iraq durant els anys més crus de la guerra. Havia nascut a la Samoa Americana i va créixer practicant l’hinduisme. Políticament és una heterodoxa difícil de classificar. Va generar titulars al reunir-se amb Al-Assad, el dictador sirià, el 2017. També haurà d’explicar les posicions contra els gais que va mantenir a començaments de la seva carrera. És congressista a Washington. 

ANDREW YANG. 44 anys.

Emprenedor novaiorquès avesat a la indústria tecnològica i fill d’immigrants taiwanesos. El seu punt de partida és com a mínim nou. Yang afirma que els EUA s’han de preparar per perdre milions de llocs de treball en les pròximes dècades a causa de la robòtica i la intel·ligència artificial. Entre altres coses, proposa un salari universal pagat per l’estat, 1.000 dòlars mensuals per a tots els majors de 18 anys, independentment dels seus ingressos.