La reina Isabel II demana consens polític per resoldre el 'brexit'

Totes les opcions sobre la sortida del Regne Unit de la UE continuen sobre la taula

1
Es llegeix en minuts

Sense esmentar el ‘brexit’ pel seu nom, la reina Isabel II ha enviat aquest divendres un subtil missatge a la classe política britànica en què instava els diputats a buscar punts en comú per resoldre la pitjor crisi política en què es troba immers el Regne Unit en dècades. En un discurs anual a l’Institut de Dones de Norfolk, la monarca va dir que totes les generacions afronten “nous desafiaments i oportunitats”.

“A mesura que busquem noves respostes a l’era moderna, per la meva part, prefereixo les receptes provades i comprovades, com parlar bé entre nosaltres i respectar diferents punts de vista; reunir-se per buscar el terreny comú, i mai perdre de vista la  fotografia més gran”, va dir la reina, que com a cap de l’Estat es manté neutral en política, però que ja abans del referèndum d’independència d’Escòcia, ja havia fet una crida als escocesos a pensar acuradament en el seu futur.

A quatre dies que la Cambra dels Comuns voti sobre el pla de la primera ministra britànica, Theresa May, sobre el ‘brexit’, no hi ha res predictible i l’opció d’una sortida sense acord continua estant sobre la taula, així com un nou referèndum  nou referèndum que pugui revertir el procés. 

El referèndum del 2016

Notícies relacionades

Sobre aquesta qüestió s’ha pronunciat a Davos el ministre britànic d’Economia, Philip Hammond, que ha remarcat que sortir de la UE) sense un acord bilateral incompliria el resultat del referèndum de 2016, que va donar la victòria al “brexit”.

En declaracions a la BBC des de Davos (Suïssa), el ministre també va revelar que hi ha sectors a la UE que, segons ell, “s’estan plantejant seriosament” on ha posat les seves “línies vermelles” el bloc comunitari. “No cediran en els principis fonamentals que la UE ha plantejat, però certament estan mirant si hi ha res que pugui fer-se sense comprometre aquests principis”, ha assegurat.