NOVA GUERRA FREDA

Rússia presenta el míssil que denuncien els EUA

Moscou sosté que el Novator 9M729 no supera els 500 quilòmetres, el límit fixat pel Tractat de Forces Nuclears d'Abast Mitjà

zentauroepp46668535 russian defence ministry officials show off the new russia s190123170004

zentauroepp46668535 russian defence ministry officials show off the new russia s190123170004 / VASILY MAXIMOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Es tracta d’una modernització d’un míssil previ, el 9M728, i té fins i tot un abast menor que la seva versió més antiga, i no supera, en cap moment, la marca de 500 quilòmetres fixada pelTractat de Forces Nuclears d’Abast Mitjà (INF, per les seves sigles en anglès). 

Aquesta era la principal línia d’argumentació que han esgrimit els responsables militars russos aquest dimecres, davant d’un nombrós grup de corresponsals locals i estrangers, en el moment de presentar, al parc militar de Kúbinka, a unes desenes de quilòmetres de Moscou, el controvertit projectil Novator 9M729. El coet, conegut com a SSC-8 en la terminologia de l’OTAN, viola, segons els EUA i dirigents atlantistes i europeus, els termes de l’històric pacte que van rubricar fa poc més de tres dècades els líders de les dues principals potències nuclears, Ronald Reagan i Mikhaïl Gorbatxov, i és el pretext a què Washington s’està acollint en aquests moments per justificar la seva intenció de denunciar pròximament l’acord.

"El radi d’acció va ser confirmat durant [la celebració de] els exercicis estratègics el 2017", ha assegurat el general Mikhaïl Matveevski durant l’acte, que ha qualificat d’"exercici de transparència". Segons han assegurat fonts militars russes, l’abast del polèmic coet es limita a 480 quilòmetres, 20 per sota de la xifra establerta per l’INF i, fins i tot, 10 quilòmetres inferior al seu germà petit, el més antic 9M728.   

"Preservar l’INF"

Juntament amb Matveevski es trobava també el viceministre d’Afers Exteriors de Rússia, Serguéi Riabkov, que ha insistit en la necessitat de "preservar" el Tractat INF, que va posar fi a la crisi del desplegament dels míssils d’abast mitjà a Europa durant la dècada dels 80. El responsable rus ha expressat la seva creença que a Washington la decisió ja ha sigut presa, mentre ha acusat els EUA de preparar des de fa molt la sortida de l’INF, modernitzant una fàbrica militar a Arizona capaç de fabricar míssils nuclears d’abast curt i mitjà.       

La tensió entorn del míssil creix a mesura que s’acosta la data d’acabament de l’ultimàtum de 60 dies que va donar Washington Moscou el mes passat per complir les exigències del tractat o, altrament, iniciar un procediment de denúncia. Rússia, per la seva banda, ha declarat la seva intenció de no reconèixer cap decisió unilateral nord-americana respecte a l’INF, mentre ha plantejat una sèrie de "mesures concretes" per calmar les sospites nord-americanes. La UE, per boca del ministre d’Exteriors alemany, Heiko Mass, ha comminat la part russa a destruir els projectils qüestionats perquè l’acord continuï en vigor.

Notícies relacionades

Una altra de les raons per les quals la part nord-americana pretén denunciar el tractat és, segons la seva opinió, la seva obsolescència. Va ser firmat en un moment històric molt diferent, quan només existien dues grans potències nuclears al planeta –els EUA i l’URSS–, però, en l’actualitat, països com la Xina estan desenvolupant i desplegant aquests míssils. El president rus, Vladímir Putin, ha promès treballar per integrar Pequín en el tractat, tot i que aquesta proposta té escasses possibilitats de tirar endavant malgrat el moment dolç que travessen les relacions sinorusses

Una vegada denunciat el pacte, la retirada formal s’hauria de culminar en un període de sis mesos, de manera que encara existeix unmarge de temps i maniobra perquè la diplomàcia aconsegueixi resultats i pervisqui finalment el pacte, considerat una de les pedres angulars del sistema de desarmament mundial