NOU CAS DE CORRUPCIÓ

Un diputat alemany estafa al Parlament Europeu fins a 18.000 euros

El conservador Elmar Brok, el més veterà de la cambra, cobrava per cada visita que rebia mentre que alhora reclamava subvencions públiques per aquestes visites

undefined20499528 bascu ana  ahinara   acn   id 70267 738156  el president del190122191104

undefined20499528 bascu ana ahinara acn id 70267 738156 el president del190122191104

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Escàndol al cor de la Unió Europea (UE). Just un dia abans que la cancellera alemanya, Angela Merkel, presentés juntament amb el president francès, Emmanuel Macron, un acord de cooperació per impulsar el club comunitari s’ha destapat que el seu diputat més influent en el Parlament Europeu va estafar fins a 18.000 euros de l’erari públic.

Segons els documents obtinguts per ‘Politico', Elmar Brok cobrava als electors que volien reunir-se per parlar amb ell un total de 150 euros per visita, un cost que més tard reclamava al mateix Parlament Europeu, d’acord amb les subvencions que dona. Amb aquest sistema, el veterà polític democristià es va embutxacar 18.000 euros per les reunions que va mantenir amb quatre grups entre el 2016 i el 2017. 

Membre de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) de Merkel, als seus 72 anys, Brok és el diputat més longeu de la cambra comunitària i és considerat dels més ben connectats. Recentment, va ser elegit com a membre de la directiva del partit conservador alemany així com del Partit Popular Europeu, el paraigua de la dreta continental que inclou des del partit de Pablo Casado el de Viktor Orbán.

Sistema d’estafa

Les normes del Parlament Europeu estableixen que cada eurodiputat compta amb un subsidi per “cobrir parcialment els costos del viatge i la manutenció” d’un nombre limitat de visitants. Brok va explicar a ‘Politico’ que cobrava als seus visitants una “contribució” de 150 euros perquè l’import proporcionat amb diners públics “no és suficient per atendre adequadament els grups”.

No obstant, la investigació del mateix mitjà revela que en els casos esmentats del 2016 i del 2017 els diners obtinguts per l’oficina de Brok mitjançant subvencions i aportacions dels seus visitants van ser “significativament més grans que el cost dels viatges”. Un antic membre de l’equip de l’eurodiputat  així com un dels participants en aquest viatge asseguren que mai se’ls van reemborsar diners. Generalment, els convidats per Brok a Brussel·les o Estrasburg eren membres de la mateixa CDU.

Beneficis amb destinació desconeguda

Notícies relacionades

D’aquesta manera, el veterà polític alemany se servia d’aquestes visites per obtenir uns voluminosos beneficis la destinació dels quals es desconeix. Segons les fonts citades per ‘Politico’, Brok els va dedicar a pagar material d’oficina, regals i altres coses. Tot això, estafant presumptament el mateix Parlament Europeu i els seus companys de partit.

Tot i que dilluns va assegurar que no es presentaria a la reelecció com a diputat, aquest pas enrere no té a veure amb l’escàndol, sinó amb la decisió del grup democristià de la seva circumscripció, a Renània del Nord-Westfàlia, de no incloure'l en les llistes per a les eleccions europees del mes de maig.