Crisi al Regne Unit

May planeja tornar a Brussel·les per dialogar sobre la salvaguarda nord-irlandesa

La primera ministra britànica ha rebutjat un segon referèndum perquè danyaria la «cohesió social»

zentauroepp46628528 wo002  high wycombe  united kingdom   20 01 2019   britain s190121093246

zentauroepp46628528 wo002 high wycombe united kingdom 20 01 2019 britain s190121093246 / WILL OLIVER

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Govern britànic no té un nou pla alternatiu per al ‘brexit’ i busca renegociar amb Brussel·les el problema de la frontera a Irlanda del Nord. Theresa May va tornar a presentar dilluns a la Cambra dels Comuns el mateix acord negociat amb la Unió Europea (UE)que els diputats havien rebutjat la passada setmana en una derrota històrica. May el manté davant la incredulitat general i continua intentant ressuscitar-lo perquè pensa que pot “fer progressos” i renegociar amb els Vint-i-set. Incapaç d’aconseguir un consens amb els partits polítics, va anunciar que se centrarà a provar de modificar  la salvaguarda sobre Irlanda del Nord, a fi de recollir els recolzaments que necessita entre els rebels conservadors i els diputats del Partit Unionista Democràtic (DUP). “És com si el vot de la setmana passada mai hagués passat”, va declarar la diputada conservadora Sarah Wollaston

“Respecte a la salvaguarda, malgrat els canvis que hem acordat prèviament hi continua havent dos assumptes essencials: la por de quedar-hi atrapat permanentment i la preocupació sobre l’impacte potencial en la nostra Unió, si Irlanda del Nord és tractada de manera diferent de la resta del Regne Unit”, va afirmar May.  “Per això, parlaré novament aquesta setmana amb col·legues, inclosos membres del DUP, per veure com podem complir les nostres obligacions amb la gent d’Irlanda del Nord i Irlanda, de manera que pugui obtenir el màxim recolzament possible de la Cambra, i després portaré les conclusions d’aquestes discussions a la Unió Europea”.  

Futures esmenes

El líder de l’oposició, Jeremy Corbyn, li va respondre que ja havia intentat el mateix sense èxit abans de Nadal i el va acusar de negar la realitat, “i acceptar que el seu acord ha sigut àmpliament derrotat”. May va retreure al seu torn a Corbyn el fet de no haver acceptat participar en les converses per provar d’arribar a un compromís entre les forces polítiques parlamentàries. El líder laborista havia posat com a condició prèvia el que descartés la possibilitat d’una sortida de la UE sense acord. Però segons May, que pressiona amb aquesta carta, la manera d’evitar la ruptura per força és aprovant un pacte. I l’únic que hi ha és el seu, i tornarà a sotmetre'l a votació el dia 29 que ve, al costat de les esmenes que presentin els diputats. Un grup de parlamentaris de tots els partits estudien ara com utilitzar aquestes esmenes per impedir que el Regne Unit deixi la UE sense més ni més.

En la seva intervenció, May va anar descartant amb rotunditat altres de les possibles opcions que estudien els diputats i va voler fer-los veure que l’acord a què ha arribat ella és l’únic possible. Va rebutjar la revocació de l’article 50 perquè significaria “seguir dins de la UE”. Tampoc n’accepta l’ampliació perquè això no eliminaria la possibilitat de sortir sense acord i l’EU no acceptarà ampliar el termini, si l’únic final és guanyar més temps. També va descartar un segon referèndum, que podria “deteriorar la cohesió social per soscavar la fe en la nostra democràcia”.

Un altre dia negre

La reacció dels mitjans financers va ser de desmai davant la falta d’avenç. “El Parlament segueix bloquejat mentre augmenta el pendent que condueix al precipici”, va advertir Carolyn Fairbairn, directora general de CBI. “Necessitem desesperadament que els polítics es prenguin seriosament el donar amb una via per avançar”, va dir Allie Renison, de l’Institute of Directors.  “Un altre dia negre per als negocis”, va escriure Andrew Wishart, de Capital Economics.  

L’únic anunci nou de May va serl’eliminació per sorpresa de la taxa de 65 lliures (75 euros) que els comunitaris residents al Regne Unit havien de pagar per sol·licitar l’“estatus d’assentat” al Ministeri de l’Interior i poder conservar el dret a quedar-se al Regne Unit després del ‘brexit’. La tramitació de les sol·licituds havia començat precisament dilluns.  

Pau fràgil

Notícies relacionades

May va iniciar la seva declaració condemnant l’atemptat amb un cotxe bomba que va esclatar dissabte davant el palau de justícia a la ciutat nord-irlandesa de Derry, sense causar víctimes. El vehicle havia sigut robat poc abans. La policia va detenir cinc individus. Dilluns hi va haver a la ciutat unes altres dues alertes terroristes. A mig matí tres homes emmascarats van segrestar un vehicle, que va acabar sent destruït amb una explosió controlada de les forces de seguretat. Poc després es produïa un altre robatori similar a càrrec de quatre d’emmascarats.

Els incidents, que en principi s’han atribuït al grupuscle New IRA (Nou IRA), recorden la fragilitat de la pau en aquesta turmentada província. La primera ministra va negar que hagués considerat en algun moment reobrir la negociació de l’Acord de Divendres Sant, tal com la premsa havia dit el cap de setmana.