TEMPESTES A WASHINGTON

El tancament parcial de l'Administració estén el caos als EUA

Després d'un mes els efectes van molt més enllà dels conflictes econòmics per a 800.000 funcionaris sense sou

La guerra política entre Trump i Pelosi continua escalant mentre la negociació segueix en impàs

U.S. President Donald Trump holds a meeting with Republican House and Senate leadership in the Roosevelt Room at the White House in Washington, D.C., U.S. Sept. 5, 2018. REUTERS/Leah Millis

U.S. President Donald Trump holds a meeting with Republican House and Senate leadership in the Roosevelt Room at the White House in Washington, D.C., U.S. Sept. 5, 2018. REUTERS/Leah Millis / Leah Millis (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El xef espanyol José Andrés, nominat al premi Nobel de la pau per prestar ajuda en llocs sacsejats per catàstrofes naturals, ha obert un dels seus menjadors a Washington, a només unes cantonades de la Casa Blanca. El primer dia va repartir 5.000 racions entre empleats federals, part dels 800.000 directament afectats peltancament parcial del govern, que va començar el 22 de desembre, ja és el més llarg de la història dels Estats Units i està estenent com una ona de lava els seus efectes caòtics. “El missatge és que això no hauria d’estar passant a Amèrica”, deia l’asturià, que com molts altres ciutadans, empresaris i fins i tot corporacions estan donant una resposta comunitària d’ajuda d’emergència als funcionaris obligats a quedar-se a casa sense cobrar o a treballar sense sou. “Les coses poden anar malament per si mateixes sense necessitat que el govern infligeixi ferides en la ciutadania”.

No hauria de passar però passa, i la sagnant situació s’està fent cada vegada més evident. Tot i que els més afectats són aquests empleats de nou departaments del govern i de diverses agències que no cobren, i les seves famílies, milions de nord-americans estan sentint també els efectes d’un tancament que impedeix al govern realitzar algunes de les seves funcions bàsiques i confirma la polarització i disfuncionalitat política de Washington.

Des que Donald Trump es va tancar en banda a qualsevol acord pressupostari que no inclogués5.700 milions de dòlars per al mur a la frontera (que al seu dia va prometre que pagaria Mèxic) el tancament parcial es va fer inevitable. Les negociacions amb els demòcrates, que controlen des del 3 de gener la Cambra de Representants, estan bloquejades. El president i Nancy Pelosi, la líder demòcrata en aquesta cambra, han escalat la seva guerra política en els últims dies, amb Pelosi demanant a Trump que retardi el discurs de l’Estat de la Unió i el president venjant-se posposant un viatge de Pelosi a l’Afganistan i Brussel·les. I tot i que Trump va realitzar una oferta dissabte, va morir abans de néixer pel rebuig demòcrata, i diumenge l’únic que hi ha hagut és una altra ronda d’insults del president a la presidenta de la Cambra Baixa a Twitter.

La situació

Els treballadors públics van rebre el seu últim sou el 28 de desembre. En un país on molts viuen xec a xec, i on de mitjana els afectats cobren 500 dòlars per setmana, s’estan enfrontant a seriosos conflictes per fer front a despeses bàsiques, des de menjar a lloguers, hipoteques, educació o sanitat. Els que tenen estalvis els utilitzen, tot i que tocar els plans de pensions està penalitzat. Més de 1.800 han llançat a internet campanyes buscant donacions, d’altres venen pertinences, n’hi ha que busquen o exerceixen treballs alternatius i s’ha disparat l’assistència a menjadors benèfics.

Els problemes van molt més enllà dels conflictes per als funcionaris.L’Agència d’Aliments ha deixat de fer les seves inspeccions. La de Protecció Ambiental ha suspès els treballs dels seus contractistes. Les activitats de monitoratge i investigació de canvi climàtic estan suspeses, com moltes de la NASA. No s’han repartit els fons assignats per a les arts. La falta de treballadors limita les anàlisis de la Comissió Nacional del Mercat de Valors i posa en qüestió fusions, adquisicions i possibles noves sortides a borsa. I alsaeroports del país, més i més treballadors de l’Agència de Seguretat en el Transport truquen dient que estan malalts. El de Miami tanca una terminal. Al d’Atlanta, el més transitat del país, i que d’aquí a dues setmanes hauria d’acollir la Superbowl, s’allarguen les esperes...

Notícies relacionades

Potser no casualment,l’Administració de Trump ha donat passos per limitar els efectes en àrees que podrien tenirl’impacte electoral més gran per al president. Ha reforçat, per exemple, el personal a Hisenda, que en els pròxims dies ha de començar a tramitar les devolucions d’impostos i ha realitzat algunes extensions de terminis per a ajuts a grangers, afectats per la guerra comercial que ha obert amb la Xina.

La paradoxa de la posició de Trump, no obstant, és evident. S’escuda en la seguretat fronterera per no donar el seu braç a vèncer, però els agents de fronteres i de la Guàrdia Costanera estan entre els afectats i també el Departament de Justícia, on s’hanposposat desenes de milers de casos d’immigració i asil. El tancament, a més, està donant un cop a l’economia, que Trump ven com el seu punt fort. Segons estimacions de la mateixa Casa Blanca, cada setmana suposa una retallada del 0,1% en la previsió de creixement econòmic.