democràcia cristiana

Els aliats bavaresos de Merkel elegeixen Markus Söder com a nou líder

El ministre de l'Interior Seehofer, enemic íntim de la cancellera, deixa la presidència de la CSU, que ocuparà un rival intern que manté el seu to nacionalista i antiimmigració

zentauroepp46612560 horst seehofer  r   outgoing leader of germany s conservativ190119153248

zentauroepp46612560 horst seehofer r outgoing leader of germany s conservativ190119153248 / CHRISTOF STACHE

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Canvis en el conservadorisme alemany. Markus Söder s’ha convertit aquest divendres en el nou president de la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU). Reunits en un congrés especial celebrat al parc Olímpic deMunic, el primer ministre de l’estat deBavierava obtenir ahir una rotunda victòria amb el 87,42% dels vots a favor, menys del 90% que es va posar com a objectiu. “Hem passat per moments difícils [...]. Ens hem d’adaptar als nous reptes”, va assegurar davant dels delegats del partit.

Söder succeeix aixíHorst Seehofer, ministre federal de l’Interior i qui comandava la presidència dels conservadors bavaresos des del 2008. Crític amb lapolítica migratòriade la cancelleraAngela Merkel, l’adeu deSeehoferpodria ser vist amb bons ulls, però aBerlínno estan per llançar coets.

Nacionalista i antiimmigració

Des de la segona fila, Söder buscava aquest càrrec des de feia temps. Membres de faccions rivals dins del mateix partit, el març passat ja va guanyar la partida a Seehofer al ser nomenat líder de l’Executiu regional. Al jove polític li tocava esperar una nova crisi i aquesta va arribar amb elcop electoral rebut en les eleccions bavareses, el seu pitjor resultat en més de 60 anys.

Més carismàtic i popular que el seu predecessor, Söder comparteix la seva ambició i el seu to marcat per exabruptesnacionalistesiislamòfobs. Mentre que el ministre celebrava el seu 68è aniversari amb la deportació de 68 refugiats afganesos, el seu jove aprenentfeia instal·lar creus cristianes a tots els centres públics de Baviera. “És un provocador, així ha crescut dins del partit intentant emular els ultradretans”, explicaFranco Delle Donne, analista i consultor polític resident a Baviera.

Amb l’adeu de Seehofer la renovació del partit queda en mans de Söder, en la qual també tindrà un paper important Manfred Webercandidat a la presidència de la Comissió Europea com a representant del grup popular. Ells hauran de teixir una nova relació amb el seu partit germà, la Unió Demòcrata Cristiana (CDU), i la seva nova líder,Annegret Kramp-Karrenbauer, que va assistir al congrés bavarès. “És difícil pensar que qui va liderar una campanya tan desastrosa resolgui ara lacrisi d’identitatdel partit”, apunta Delle Donne. Malgrat el rejoveniment de la CSU, Merkel continuarà tenint un gran enemic entre les seves files.

Adeu a Seehofer

Seehofer, qui passarà ara a ser president honorari de la CSU, és també un dels polítics més impopulars del país. Envoltat constantment per lapolèmicai les crítiques a la política migratòria del seu propi Govern, l’enemic íntim de la cancellerava donar a conèixer el seu pas enreredues setmanes després que ella anunciés l’adeu a la presidència de la CDU.

Notícies relacionades

Com en la de Merkel, la renúncia de Seehofer es deu alsmals resultats electoralsdel seu partit. Malgrat que Söder era el candidat de la CSU, la pèrdua de fins a 10 punts i de la majoria absoluta a Baviera va ser atribuïda al’enduriment retòric del ministre, que, intentant captar el vot ultradretà va alienar el seu electorat més centrista i cristià. L’ultimàtum llançat al juliol contra el seu propi Governamenaçant de tancar les fronteres d’Alemanyaunilateralment i la seva fèrria defensa del controvertit cap de la intel·ligència domèstica hi van contribuir.

Segons la premsa alemanya, Seehofer també va assegurar els seus correligionaris que segurament abandonarà el ministeri abans del 2021, quan acaba la legislatura. Tan sols el 29% dels alemanys volen que segueixi al Govern, una xifra que es dispara al 75% si només es pregunta als votants de la ultradretanaAlternativa per a Alemanya(AfD).