BLOQUEIG ALS EUA

Els demòcrates rebutgen una proposta de Trump per reobrir el govern

Consideren insuficient la seva oferta de protecció temporal per a prop d'un milió d'immigrants, que indigna la ultradreta

El president continua reclamant 5.700 milions per a un «desplegament estratègic de barreres físiques» a la frontera

zentauroepp46621687 u s  president donald trump leaves after delivering remarks 190119224308

zentauroepp46621687 u s president donald trump leaves after delivering remarks 190119224308 / YURI GRIPAS

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El govern dels Estats Units continuarà parcialment tancat. Aquest dissabte, dia 29 des que va començar una situació que té sense sou 800.000 treballadors públics, el president, Donald Trump, ha comparegut a la Casa Blanca per fer una proposta per reobrir-lo. No obstant, fins i tot abans que parlés, i amb el contingut de la seva iniciativa filtrat a la premsa, el pla ha sigut frontalment rebutjat per la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi.

Trump ha posat sobre la taula un pla en el qual continua reclamant els 5.700 milions de dòlars que els demòcrates es neguen a concedir-li per almur a la frontera de Mèxic, que aquesta vegada el republicà ha denominat“desplegament estratègic de barreres físiques”i ha assegurat que “no serà una estructura de ciment de 3.200 quilòmetres de costa a costa”. La novetat que ha aportat, emmarcant-ho com un senyal de “confiança i bona voluntat” per iniciar la negociació bipartidista d’una reforma del sistema d’immigració, és la idea de prolongar tres anys les proteccions contra la deportació de prop d’un milió d’immigrants.

Es tracta en concret de 700.000 dels anomenats“somiadors”(que van arribar als EUA com a menors sense papers i als quals Barack Obama va donar cobertura legal) i 300.000 més del Salvador, Nicaragua, Haití i el Sudan als quals la seva Administració intenta retirarl’Estatus Temporal Protegit (TPS per les seves sigles en anglès).

En un comunicat, Pelosi ha assegurat que la proposta és una“compilació d’iniciatives prèviament rebutjades”que són“inacceptables”i que no tenen cap perspectiva de ser aprovades a la Cambra que controla el seu partit. En particular ha rebutjat que la proposta per als somiadors i els immigrants amb TPS no inclogui una solució “permanent”.

Notícies relacionades

Tot i que el pla ha mort abans de néixer permet a Trump oferir la imatge que busca una solució bipartidista al tancament del govern i traslladar als demòcrates bona part de la pressió per una situació que s’agreuja dia a dia. Al presentar-ho, no obstant, Trump ha generat també immediatament les crítiques de veus de l’extrema dreta, les mateixes a la pressió de les quals va cedir al desembre, quan després d’haver-se mostrat disposat a un acord pressupostari que hauria evitat va fer un gir de 180 graus i es va obcecar en l’exigència dels 5.700 milions. Ann Coulter, per exemple, l’ha acusat a Twitter d’oferir una“amnistia”.

Agraïment a Mueller

Mentre prossegueix la incertesa sobre el tancament del govern, Trump almenys ha tingut en les últimes hores un motiu de satisfacció. Divendres, en un gest extremadament inèdit,l’oficina del fiscal especial Robert Mueller, que investiga si hi va haver col·lusió de la seva campanya amb Rússia i si el president va obstruir la justícia, va emetre un comunicat qualificantd’“imprecís”el contingut d’una explosiva informació publicada dijous per Buzzfeed segons la qual Trump va instar personalment el seu advocat, Michael Cohen, a mentir al Congrés. En unes declaracions a la premsa Trump ha expressat aquest dissabte el seu agraïment a Mueller i ha aprofitat per denunciar que “la premsa ‘mainstream’ ha perdut tota la seva credibilitat”.