GUERRA L'EUROPA DE L'EST

Rússia autoritza observadors alemanys i francesos a l'estret de Kertx

Els especialistes comprovaran i s'asseguraran que Moscou permet la lliure navegació en el pas marítim cap al mar d'Azov

zentauroepp33226317 russian president vladimir putin via a video link addresses 190118174315

zentauroepp33226317 russian president vladimir putin via a video link addresses 190118174315 / SPUTNIK

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Pas endavant per resoldre la crisi de l’estret de Kertx entre Rússia Ucraïna. El ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha anunciat el vistiplau del seu país al desplegament d’observadors alemanys francesos a la zona, que certificaran que Moscou permet la lliure navegació en el pas marítim, únic accés al mar d’Azov.  

En una roda de premsa conjunta amb el seu homòleg alemany, Heiko Maas, el cap de la diplomàcia russa va informar que la cancellera alemanya, Angela Merkel, havia proposat "al president [Vladímir] Putin permetre que especialistes alemanys viatgessin a la zona de l’estret de Kertx i observessin com es fa el trànsit". "I el president ho va acceptar", ha conclòs Lavrov. També s’uniran al grup especialistes francesos, el segon país de la Unió Europea, que forma part del denominat Quartet de Normandia, encarregat de trobar una solució negociada al conflicte bèl·lic a l’est d’Ucraïna.   

Es redueix la tensió

La tensió, que es va disparar el desembre arran de la presa, per part de patrulleres russes, d’una flotilla ucraïnesa, que pretenia unir-se al dispositiu naval de Kíev al mar d’Azovs’ha reduït considerablement en les últimes setmanes. El Govern de Kíev no ha denunciat últimament cap impediment a la lliure navegació, en contrast amb el que va començar a passar a partir de la primavera, després de la inauguració del pont de Kertx, que uneix la regió russa de Stàvropol amb la península de Crimea annexionada pel Kremlin. Rússia retenia durant dies els barcos que es dirigien als ports ucraïnesos de Kertx i Berdiansk, mentre permetia un ràpid pas als barcos cap als seus ports.

Notícies relacionades

Encara queda per resoldre la sort dels 24 mariners ucraïnesos capturats durant la presa i empresonats en una presó moscovita. Van ser presentats davant la justícia russa i acusats formalment de creuament il·legal de fronteres, un delicte que es castiga amb fins a sis anys de presó. En aquests moments estan tancats en una presó de Moscou a l’espera de judici.          

  

Temes:

Rússia Ucraïna