Anar al contingut

¿Què és el 'brexit' i com t'afectarà? 10 claus

Els interrogants i conseqüències sobre la manera en què el Regne Unit executarà la seva sortida de la Unió Europea

El Periódico

¿Què és el 'brexit' i com t'afectarà? 10 claus

El 'brexit' fa referència al procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea, segons van decidir els ciutadans britànics en referèndum el juny del 2016.

1. ¿Per què es va convocar el referèndum del ‘brexit’?

Pressionat pel sector euroescèptic del seu partit, el llavors primer ministre britànic, David Cameron, va resoldre convocar la consulta el 23 de juny del 2016 perquè els britànics decidissin amb el seu vot si desitjaven o no abandonar la UE. Cameron necessitava cohesionar el Partit Conservador davant de l’avenç de l’euroescepticisme i del populista partit UKIP de Nigel Farage. El 51,9% dels votants van apostar pel ‘brexit’, davant el 48,1% qeu hi va votar en contra. Hi va haver divisions importants dins del país. Anglaterra i Gal·les van donar suport a la marxa de la UE, Escòcia i Irlanda del Nord en canvi van votar la permanència.

2. ¿Quin dia s’ha fixat perquè es faci efectiva la sortida de la UE?

El 29 de març del 2019. La data es va fixar fa dos anys, quan el Govern britànic va notificar per carta, tal com estableix l’article 50 del Tractat de Lisboa, la voluntat d’abandonar la UE. Aquest ha sigut el temps que ha durat, amb alts i baixos, les negociacions amb Brussel·les sobre les condicions de la ruptura.

3. ¿En què consisteix l’acord de May amb Brussel·les i rebutjat pel Parlament britànic?

L’acord, de prop de 600 pàgines i 185 articles, dona solucions no traumàtiques per a les dues parts en temes tan difícils com la protecció dels drets dels ciutadans, l’escull de la frontera entre la República d’Irlanda i Irlanda del Nord i la factura que haurà d’assumir el Regne Unit després de la seva sortida de la UE. També estableix un període de transició, després del 29 de març, que ha de durar en principi fins al mes de desembre del 2020, en el qual el país continuarà dins del mercat únic i subjecte a legislació europea mentre es negocia una nova relació comercial. L’acord estableix que aquest període de transició podria prorrogar-se fins al desembre del 2022.

4. ¿Per què la frontera entre les dues Irlandes és el principal obstacle?

Perquè és un dels punts en els quals May s’ha allunyat més dels radicals del seu partit. L’acord aconseguit per la primera ministra intenta evitar que es torni a aixecar una frontera policial i duanera entre les dues Irlandes, com passava abans dels acords de pau del Divendres Sant. Això passa necessàriament per mantenir activa la Unió duanera, la qual cosa suposa que Londres segueixi sota normes europees.

5. ¿Què estipula sobre els ciutadans expatriats l’acord no aprovat?

El pacte en aquest punt el va resumir el negociador comunitari Michel Barnier amb la frase: "Podran seguir les seves vides com abans al seu país de residència". Més de tres milions de ciutadans de la UE i més d’un milió de nacionals britànics estan afectats. En l’acord, el Regne Unit es compromet a respectar els drets de residència, treball, estudis, reunificació familiar o assistència sanitària per als ciutadans europeus que es trobin al seu territori abans del 29 de març del 2019 i per als que arribin després durant el període transitori de gairebé dos anys.

6. ¿Per què diputats ‘tories’ (del partit de May) han rebutjat l’acord?

Al marge de la lluita interna de poder i ambicions personals, el sector més radical i euròfob considera una traïció no respectar el vot del juny del 2016. Els partidaris de sortir de la UE consideren que va ser un vot a favor de la desvinculació total amb la UE, sense cap tipus de lligaments, la qual cosa no garanteix l’acord de May. Un exemple és el cas d’Irlanda del Nord.

7. ¿Quins són els possibles nous passos de Theresa May?

La primera ministra pot demanar ara negociar un nou acord amb Brussel·les, però això possiblement requereixi una extensió de l’article 50 del Tractat de Lisboa per retardar la data de sortida. Per obtenir-ho, el Govern britànic ho ha de sol·licitar formalment a la Unió Europea i només es podrà decidir si hi estan d’acord tots els estats membres, cosa que es decidirà en un vot en el Consell. El que no està clar a hores d’ara és si Theresa May pot demanar la pròrroga de l’aplicació de l’article 50 sense passar abans pel Parlament britànic.

8. ¿Podria celebrar-se en segon referèndum?

És una opció que cada dia té més partidaris, però que genera també una gran oposició. Però l’organització d’una nova consulta requereix aprovar una llei específica i donar temps a una campanya d’unes deu setmanes. Difícilment podria realitzar-se abans del 29 de març. Els experts estudien uns terminis de 22 setmanes. S’hauria de determinar la pregunta, que podria referir-se únicament als termes de l’acord o bé incloure l’opció de continuar en la UE.

9. ¿Quins seran els efectes del ‘brexit’ per a la UE?

L’FMI i altres institucions financeres internacionals ja van advertir després de conèixer el resultat del referèndum que la sortida del Regne Unit tindria un gran impacte en una ja fragilitzada economia global. Per a la Unió Europea, és a més un fort cop que arriba en un moment d’extrema debilitat i credibilitat del projecte pels anys de la recessió econòmica, la greu crisi que ha suposat l’arribada massiva de refugiats, l’hostilitat creixent de Rússia i el creixement de l’extrema dreta.

10. ¿Com afectarà el ‘brexit’ a Espanya?

Espanya seria la vuitena economia més afectada pel 'brexit' segons un informe publicat per S&P. L’anàlisi, que avalua 20 països europeus, indica que Irlanda, Malta i Luxemburg serien les economies que més patirien per aquesta potencial sortida de la UE. Les relacions comercials entre Espanya i el Regne Unit estan valorades en 55.000 milions d’euros l’any i segons dades de l’ICEX, al Regne Unit hi ha més de 300 empreses de capital espanyol, mentre que a Espanya hi ha gairebé 700 societats britàniques.