CRISI POLÍTICA

«Traïció a la nació grega»

La majoria de grecs, segons les enquestes, estan en contra del pacte amb l'Antiga República Iugoslava de Macedònia

A part d'un insult a la identitat grega, creuen que l'acord pot donar ales a un suposat irredemptisme macedoni

zentauroepp46555308 greek prime minister alexis tsipras gestures as he speaks on190116185747

zentauroepp46555308 greek prime minister alexis tsipras gestures as he speaks on190116185747 / LOUISA GOULIAMAKI

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Les paraules són grans i els ànims estan encesos a Grècia quan es parla, en els últims mesos, sobre l’acord del canvi de nom de Macedònia.

Pocs –només els partidaris del primer ministre, Alexis Tsipras, i alguns més– el defensen seriosament, perquè aquest pacte, que si és ratificat solucionarà una disputa de 27 anys, toca la fibra sensible del nacionalisme grec, un dels seus mites fundacionals: Alexandre el Granrei de Macedònia i de Pèrsia, hegemón de GrèciaFaraó d’Egipte.

I Alexandre el Gran va néixer a Macedònia, una regió que, en l’actualitat, està dividida entre l’Antiga República Iugoslava de Macedònia i Grècia. «¡Macedònia és la nostra ànima! ¡Només hi ha una Macedònia i és a Grècia!», han cridat, constantment, els manifestants grecs. Fa mesos que prenen els carrers diàriament.

Així, segons una última enquesta del gener, gairebé el 70% dels grecs rebutja l’acord. Només al 25% els sembla un avenç positiu; una manera d’aconseguir millors relacions amb el país veí.

A més, molts temen que la nova Macedònia del Nord –com estipula l’acord que es dirà Macedònia– tingui desitjos irredemptistes sobre la Macedònia grega: que Skopje intenti annexionar-se la regió grega que té com a capital Salònica.

A la corda fluixa

Notícies relacionades

A Tsipras, aquest acord, que té el favor de la comunitat internacional sencera, li pot costar molt car. El que no va aconseguir la troica ni el rescat bancari de la UE ho pot aconseguir el nacionalisme grec: derrotar el govern de Syriza.

«Estic furiós amb ell. Tsipras no treballa per a l’interès ni per alsentiment nacional grec», deia, aquest estiu, elConstantinos, un manifestant.