RECONEIXEMENT PERIODÍSTIC

Marc Marginedas, corresponsal d'EL PERIÓDICO a Moscou, premi Luka Brajnovic de la Comunicació

El guardó, concedit per la Universitat de Navarra i que porta el nom d'un cèlebre professor, distingeix els professionals que destaquen "en la defensa de la dignitat de les persones i els valors de llibertat, tolerància i solidaritat"

marc-marginedas

marc-marginedas / FERRAN_SENDRA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Marc Marginedas, corresponsal d’EL PERIÓDICO a Moscou, ha sigut guardonat amb el premi Luka Brajnovic de Comunicació del 2019, concedit per la Facultat de Comunicació de la Universitat de Navarra. El guardó, segons assegura la mateixa institució que l’atorga, es concedeix a aquells professionals "que hagin destacat per una sòlida defensa de la dignitat de les persones i els valors humans de llibertat, tolerància solidaritat".

La concessió del guardó ha sigut anunciat per la rectora de la facultat, Charo Sádaba, durant un acte que ha tingut lloc aquest migdia a Pamplona en què precisament es commemorava el centenari del naixement de Luka Brajnovic, un il·lustre professor de la facultat nascut a Croàcia, que va fer classes a una trentena de promocions a la universitat i que durant la seva vida va ser perseguit pels feixistes de Benito Mussolini i els comunistes de Josip Broz Tito, havent d’exiliar-se del seu país i viure separat de la seva família durant 12 anys. 

"Marc Marginedas encarna els ideals del periodisme com a testimoni i denúncia davant la violència i la injustícia", ha destacat la rectora Sádaba. La seva trajectòria professional "exemplifica el coneixement, la formació i el servei a la veritat (encara a risc de la seva vida) que configuren els ideals del premi Luka Brajnovic", ha continuat. Al tractar-se d’una edició especial del premi, han sigut els antics alumnes qui han proposat el guanyador. 

Receptors del guardó

Entre els receptors del guardó, creat el 1997, en edicions anteriors hi ha l’escriptor espanyol Miguel Delibes, el fotoperiodista nord-americà James Nachtwey, el periodista italià Ettore Bernabei, que va dirigir la RAI, o el productor de cine David Puttnam, que va produir la pel·lícula 'Carros de foc'.

Notícies relacionades

Marc Marginedas treballa a EL PERIÓDICO des del 1992, primer com a redactor 'júnior' a la secció d’Internacional, després com a corresponsal al Nord de l’Àfrica, a Rússia i com a enviat especial a zones de conflictes. En l’actualitat ocupa la corresponsalia a Moscou. Ha cobert les guerresd’Algèria,  Txetxènia, l’Iraql’Afganistan, a més de les primaveres àrabs i els conflictes derivats a Líbia o Síria. Precisament, durant un dels seus viatges a aquest últim país, va ser segrestat durant sis mesos per Estat Islàmic, un captiveri que després ell va relatar a les pàgines d’aquest diari.

Ha rebut nombrosos guardons durant la seva trajectòria, entre els quals hi ha el Cirilo Rodríguez per a corresponsals o enviats especials, el premi més prestigiós en el seu àmbit que hi ha a Espanya, el Premi Nacional de Comunicación, el Vázquez Montalbán, el premi Reporteros de El Mundo, o el concedit pel Club Internacional de Premsa. El 2012 va publicar un llibre 'Periodismo en el campo de batalla, quince años después del rastro de la yihad’ on relata les seves vivències com a corresponsal i enviat especial a conflictes a Rússia i el món islàmic.