PRÒXIM ORIENT

Un atemptat a Síria causa almenys 16 morts, inclosos 4 soldats dels EUA

Només dos militars nord-americans havien mort en territori sirià fins al moment

L'atac, reivindicat per Estat Islàmic, arriba els dies que Washington iniciarà la retirada del país àrab

zentauroepp46569843 this frame grab from video provided by hawar news  anha  the190116141409

zentauroepp46569843 this frame grab from video provided by hawar news anha the190116141409

1
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Un atac suïcida a la localitat de Manbij, al nord de Síria, ha matat almenys 16 persones, entre les quals quatre soldats nord-americans, tan sols uns dies després que s’iniciés la retirada de les tropes dels EUA del país àrab, segons ha confirmat una font oficial de Washington a l’agència Reuters. En l’atemptat també han resultat ferits tres militars americans. Fins ara, només dos soldats nord-americans havien mort per atacs terroristes en territori sirià. 

L’Observatori Siri de Drets Humans (OSDH), una oenagé amb seu a Londres i activistes en territori sirià, ha informat que l’atemptat ha matat almenys 16 persones i n’ha ferit 11.

L’atac, que ha tingut lloc a prop del restaurant Qasr al Umara, en una zona de mercat molt freqüentada del centre de Manbij, tenia per objectiu una patrulla de les forces de la coalició internacional liderada pels Estats Units contra el grup gihadista Estat Islàmic (EI), que ha reivindicat l’acció.

Armilla d’explosius

En un comunicat publicat per l’agència Amaq, afí als gihadistes i l’autenticitat del qual no ha pogut verificar-se, l’EI ha afirmat que s’ha produït "un atac suïcida amb una armilla d’explosius contra una patrulla de la coalició internacional" a Manbij, al nord-est de la província d’Alep.

Notícies relacionades

Segons mitjans de comunicació àrabs i kurds, entre els morts es troba un combatent del Consell Militar de Manbij, la milícia kurda que controla la localitat. Manbij ha estat en mans de combatents recolzats pels EUA i aliats amb la milícia kurda Unitat de Protecció del Poble (YPG en les seves sigles en kurd), des del 2016, quan els grups kurds van arrabassar la localitat als gihadistes. Manbij es troba a prop d’àrees que estan en poder de les forces del Govern sirià recolzades per Rússia i per combatents antirègim de Damasc recolzats per Turquia.

El mes passat, el president dels EUA, Donald Trump, va anunciar per sorpresa que retiraria als 2.000 soldats nord-americans desplegats a Síria després de concloure que les seves forces i els seus aliats havien derrotat l’EI. L’anunci va afectar els aliats de la regió i càrrecs destacats de l’administració Trump com l’exsecretari de Defensa Jim Mattis, que va dimitir l’endemà que Trump fes pública la retirada de Síria.