¿Què passa ara amb el 'brexit'?

La sortida del Regne Unit de la UE s'endinsa en la total incertesa, amb la convocatòria electoral en l'horitzó

zentauroepp46555886 pro and anti brexit campaigners protest outside parliament o190115191935

zentauroepp46555886 pro and anti brexit campaigners protest outside parliament o190115191935 / DANIEL LEAL-OLIVAS

2
Es llegeix en minuts
Marta López
Marta López

Periodista

ver +

Amb el revés parlamentari britànic a l’acord sobre el 'brexit' aconseguit entre Theresa May i la Unió Europea, la sortida del Regne Unit de la UE, decidida en referèndum el 23 de juny del 2016 i prevista en principi per al pròxim 29 de març, s’endinsa en el terreny de la total incertesa.  Theresa May ha anunciat que se sotmetrà a una moció de confiança que pot desembocar en la convocatòria d’eleccions. Però hi ha altres sortides.

Moció de confiança 

El Partit Laborista ha anunciat la presentació d’una moció de censura contra el Govern. Però ha sigut fins i tot abans Theresa May qui s’ha decantat per sotmetre’s a una moció de confiança per reforçar la seva autoritat. Si l’Executiu perd la moció i no hi ha cap alternativa, es podria acabar en la convocatòria d’eleccions. El Partit Laborista, no obstant, no té majoria en la Cambra dels Comuns i els unionistes del DUP, els 10 diputats del qual són clau en qualsevol votació, asseguren que continuaran recolzant May.

Un 'brexit' sense acord

Després del rebuig del Parlament britànic a l’acord sobre el ‘brexit’, la pròxima casella portaria a una sortida sense pacte el pròxim 29 de març, per a la qual cosa el  Govern hauria de començar a preparar ara la legislació. És l’escenari més temut, que amenaça de sumir en el caos el Regne Unit. El Parlament britànic va aprovar la setmana passada una esmena que limita el poder financer del Govern en el cas d’un ‘brexit’ sense acord. L’Executiu no podrà apujar certs impostos i prendre un altre tipus de mesures sense autorització del Parlament en cas de ‘brexit’ per força. 

Renegociació amb Brussel·les

L’Executiu pot demanar ara negociar un nou acord amb Brussel·les. Però això possiblement requereixi una extensió de l’article 50 del Tractat de la UE per retardar la data de sortida. Per a això, el Govern britànic ho ha de sol·licitar formalment  a  la Unió Europea i només es podrà decidir si estan d’acord tots els vint-i-set estats membres, la qual cosa es decidirà en un vot en el Consell. El que no està clar a hores d’ara és si Theresa May pot demanar l’extensió de l’article 50 sense passar abans pel Parlament britànic. Hi ha discussió sobre això. 

Convocatòria d’eleccions generals

Notícies relacionades

La convocatòria dels comicis necessita igualment el recolzament de dos terços de la Cambra dels Comuns, la qual cosa no seria difícil ja que és l’opció que defensa l’opositor Partit Laborista. Però com a molt aviat, els comicis se celebrarien 25 dies després de la convocatòria, tot i que podria ser més tard. Aquesta alternativa suposaria també igualment demanar a la Unió Europea l’extensió de l’article 50. 

Un segon referèndum

El Govern podria decidir finalment la convocatòria d’un nou referèndum sobre la sortida de la UE, una opció que cada vegada té més partidaris. Però l’organització d’una nova consulta requereix aprovar una llei específica i donar temps a una campanya d’unes deu setmanes. Difícilment podria realitzar-se abans del 29 de març. Els experts estudien uns terminis de 22 setmanes. S’hauria de determinar la pregunta, que podria referir-se únicament als termes de l’acord o bé incloure l’opció de continuar a la UE.