Conflictes armats

Un atemptat amb cotxe bomba a Kabul deixa desenes de ferits i víctimes mortals

Almenys 15 morts i 90 ferits va deixar una explosió en aquesta ciutat de l'Afganistan, però ningú ha reivindicat l'atac

bqsd0iqc45vzwumxp3ekw71100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

En un atemptat que tensa encara més l’ambient a l’Afganistan, almenys 15 persones van morir i 90 van resultar ferides a causa de l’explosió d’un cotxe bomba a Kabul, prop d’un complex residencial de treballadors estrangers, segons l’últim balanç de les autoritats.

Aquest atac no ha estat reivindicat per cap grup, però va tenir lloc en moments que els esforços diplomàtics se centren a mirar de posar fi a un conflicte que va començar fa 17 anys entre els talibans i el govern.

Fins ara s’han confirmat quatre morts i més de 90 ferits, entre els quals 23 nens, va declarar Nasrat Rahimi, portaveu del viceministre de l’Interior, però es tem que aquest balanç augmenti en el transcurs de les hores. Tres dels morts eren membres de les forces de seguretat i el quart era un civil. La majoria dels ferits són civils, que després de molt temps han sigut els més afectats pel conflicte a l’Afganistan.

Poca seguretat a la zona

El complex residencial, amb altes mesures de seguretat, va estar ocupat durant molts anys per funcionaris de diverses agències de l’ONU, que després es van anar mudant a llocs menys exposats als atacs, va explicar Najib Danix, un altre portaveu del ministeri de l’Interior.

Danix va assenyalar que "només uns quants guàrdies" eren al lloc en el moment de l’explosió. "Les cases properes han patit greus danys, i s’han desplegat forces especials de la policia per garantir que no hi hagi altres atacants" a la zona, va afegir el portaveu. L’atac va tenir lloc en moments en què s’intensifiquen els esforços diplomàtics per posar fi al conflicte afganès entre els insurgents talibans i les forces governamentals, avalades per la comunitat internacional.

Recompte dels atemptats terroristes

L’últim atemptat contra estrangers a Kabul va ocórrer a finals de novembre. Va ser un atac múltiple reivindicat pels talibans contra la companyia de seguretat britànica G4S, en què van morir 10 persones, quatre d’elles empleats de l’empresa.

D’altra banda, el 24 de desembre, va tenir lloc un altre atac múltiple. Primer es va produir l’explosió d’un cotxe bomba, seguida per un assalt d’homes armats, fet que va provocar la mort de 43 persones en un edifici governamental.

Aquest primer atemptat de l’any a Kabul va ser perpetrat quan l’enviat nord-americà per a la pau a l’Afganistan, Zalmay Khalilzad, realitza des de fa una setmana una gira per l’Àsia, que després de l’Índia el portarà a la Xina, al Pakistan i al mateix Afganistan.

Els moviments polítics

Notícies relacionades

Això, a més, després que el president Donald Trump, perdent la paciència amb aquest conflicte interminable, anunciés al desembre la seva intenció de retirar la meitat dels 14.000 soldats nord-americans desplegats a l’Afganistan.

Rússia i l’Iran, per la seva banda, han organitzat en els últims mesos trobades paral·leles amb els talibans al seu territori. La Xina, que aspira a estendre la seva ègida sobre l’Àsia a través de la seva estratègia de la "nova ruta de la seda", els ha convidat a mantenir discussions. Segons algunes estimacions, l’Afganistan ha sigut l’escenari de la guerra més mortífera durant el 2018, superant el conflicte a Síria.