COMMOCIÓ A POLÒNIA

Mor l'alcalde de Gdansk apunyalat per venjança

L'agressor de Pawel Adamowicz va dir que "havia sigut empresonat injustament"

7jrusnnv3jddwzb2ujy7c71100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’alcalde de la ciutat polonesa de Gdansk, Pawel Adamowicz, ha mort aquest dilluns a causa de les greus ferides sofertes després de ser apunyalat mentre estava diumenge a la nit en un escenari d’un acte benèfic popular.

Per a aquesta tarda s’han convocat a tot el país actes en record d’Adamowicz, que ha mort als 53 anys, segons van confirmar fonts de l’hospital on estava ingressat.

Un exreclús de 27 anys

L’agressor és un exconvicte de 27 anys identificat com a Stefan W. (la llei polonesa impedeix publicar el cognom d’un detingut), que havia sortit de la presó a finals del 2018 després de complir condemna per robatori a mà armada a entitats bancàries d’aquesta localitat.

Segons les primeres investigacions, l’atacant va actuar de manera "irracional" i en solitari. Les autoritats també han informat que l’arma homicida és un ganivet amb una fulla de 14 centímetres de longitud.

La fiscalia polonesa ja ha acusat formalment Stefan W. d’assassinat, la qual cosa li podria comportar una pena de cadena perpètua.

Per la seva banda, el viceministre de l’Interior polonès, Jaroslaw Zielinsk, va precisar que l’atacant "va patir trastorns psiquiàtrics" en el passat, i va informar que el seu departament ha obert una investigació per determinar si l’agència privada de seguretat responsable de l’acte va actuar amb diligència.

L’agència Tajfun afirma que el desplegament de seguretat va ser l’habitual en un acte multitudinari, on no hi havia cap indici d’amenaça que suggerís que l’alcalde havia de tenir una protecció especial.

L’agressor va aconseguir un passi de premsa

També s’investiga com l’agressor va aconseguir el passi de premsa que li va permetre pujar a l’escenari on es trobava Adamowicz, tot i que alguns periodistes han assegurat a mitjans locals que els controls d’accés eren escassos i, de fet, un reporter afirma que hi va accedir només assegurant que era redactor d’un mitjà.

L’atac es va produir davant la multitud que assistia a un popular acte benèfic ahir a la nit. I, després d’apunyalar Adamowicz, l’agressor va agafar un micròfon per assegurar que amb el seu atac es voliavenjar per haver sigut “injustament empresonat i torturat per [el partit] Plataforma Ciutadana".

Adamowicz, de 53 anys, era membre del principal partit de l’oposició a Polònia, la força liberal de centredreta Plataforma Ciutadana, i alcalde de Gdansk des de 1998.

Les reaccions a la mort d’Adamowicz han sigut immediates, i tant el primer ministre com el president de Polònia han expressat les seves condolences a la família tan bon punt s’ha fet pública la mort de l’alcalde.

Notícies relacionades

El president de Polònia, Andrzej Duda, ha convocat aquesta tarda els líders dels principals partits per organitzar actes conjunts en solidaritat amb l’alcalde de Gdansk.

La família d’Adamowicz ha demanat que s’eviti la politització de l’assassinat.