CRIM MASCLISTA

47 anys de presó per al marit de Pilar Garrido, l'espanyola assassinada a Mèxic

El delicte de feminicidi està penat amb entre 40 i 50 anys a Mèxic

zentauroepp39887543 mex22  ciudad victoria  m xico   30 08 2017   fotograf a de 190110190643

zentauroepp39887543 mex22 ciudad victoria m xico 30 08 2017 fotograf a de 190110190643

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Tribunal d’Enjudiciament de Tamaulipas (Mèxic) ha condemnat a 47 anys de presó per un delicte de feminicidi Jorge Fernández González, marit de la valenciana Pilar Garrido Santamans, assassinada a l’estat mexicà de Tamaulipas l’estiu de 2017, informa la premsa local de la localitat.

La condemna inclou una multa de 471.000 pesos (més de 21.600 euros) com a reparació de mal entre els quals s’hi inclouen les despeses funeràries i la indemnització a la mare de la víctima. La sentència contempla, a més, la pèrdua de la pàtria potestat del seu fill i dels seus drets civils i polítics, ha explicat el jutge relator, segons recull el diari mexicà 'Expreso’.

El còmput de la condemna comença el 29 d’agost del 2017, quan Fernández va ser empresonat. El tribunal ha convocat per al dimecres 16 de gener una audiència d’explicació de sentència.

Entre 40 i 50 anys

La Fiscalia havia sol·licitat una pena de 50 anys de presó i 1.000 dies de multa per a Fernández i una reparació per 471.297 pesos (més de 21.600 euros). El delicte de feminicidi està tipificat amb entre 40 anys i 50 anys de presó.

"Va ser una resolució molt desafortunada, amb sentència condemnatòria", ha assenyalat a Televisa l’advocat defensor, Jesús Eduardo Govea, que ha anunciat que recorreran la resolució judicial.

Pilar Garrido, de Massalavés (València), va ser segrestada a Tamaulipas el 2 de juliol del 2017 quan viatjava amb el seu marit i en companyia del seu fill, de poca edat. Setmanes després, la Procuradoria General de Justícia (PGJ) d’aquest estat mexicà va confirmar que les restes òssies localitzades el 26 de juliol en un paratge pròxim corresponien a la desapareguda. La família va sol·licitar una segona prova d’ADN a Espanya i es va confirmar.

Durant la investigació, la policia mexicana va provar de corroborar el testimoni facilitat pel marit, que va ser interrogat en qualitat de testimoni quan va presentar la denúncia. A finals d’agost, el marit va ser arrestat a Tamaulipas com a principal sospitós de l’assassinat de la seva dona, segons va informar el cap de la Procuradoria i va confirmar la Policia Nacional espanyola.

Proves qüestionades

Notícies relacionades

Després del seu ingrés a la presó de manera provisional, la família va assegurar que les proves contra Jorge Fernández no eren "concloents" i la mare es va desplaçar fins a Tamaulipas per portar el nen. La germana va relatar en una roda de premsa que les autoritats mexicanes no els van donar "prou proves que demostrin al cent per cent que el culpable és Jorge" i va agrair a la Generalitat Valenciana que costegés la repatriació del cos de Pilar.

La Fiscalia va assegurar, no obstant, que comptava amb prou proves per acusar formalment el marit de Pilar. "És important recordar que la Fiscalia ha passat les seves investigacions mitjançant tots els mètodes científics i tecnològics per sustentar el seu cas", va indicar en un comunicat.