DETINGUT A BOLÍVIA

Bolsonaro força l'entrega de Battisti a Itàlia en una picada d'ullet a Salvini

L'entrega de l'exactivista d'extrema esquerra italià es converteix en un gest entre ultradretans

46521057 60

46521057 60 / MIGUEL SCHINCARIOL (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

L’antic militant italià d’extrema esquerra Cesare Battisti ha sigut enviat a Roma des de Santa Cruz de la Sierra després que Bolívia, on va ser detingut, cedís a la pressió del Brasil, on residia l’exactivista des del 2004. El 'cas Battisti' ha posat sobre la taula el nou tipus de col·laboració entre els líders d’ultradreta de Jair Bolsonaro i Matteo Salvini.

Exintegrant del grup armat Proletaris Armats pel Comunisme (PAC) durant la convulsa dècada dels setanta, Battisti, de 64 anys, havia sigut jutjat en absència per un tribunal italià, que el va condemnar a cadena perpètua per quatre homicidis i complicitat en altres assassinats. Va viure a França 15 anys. Allà es va convertir en escriptor de novel·les policials. Després va escapar-se al Brasil, on, després de diversos anys, i amb la protecció del Partit dels Treballadors (PT), va obtenir l’estatus de refugiat polític. L’arribada de Bolsonaro al poder el va obligar a abandonar el país. Des del 13 de desembre estava pròfug, perquè el Tribunal Suprem brasiler havia dictat ordre de captura en contra seu.

Quan va ser arrestat en territori bolivià per un equip d’agents italians i brasilers, Eduardo Bolsonaro, el fill del president, va enviar un entusiasta missatge a Salvini: “El regalet està arribant”.El Brasil, va afegir, “ja no és terra de bandits”. I més tard va afegir en el seu compte de Twitter:“L’esquerra plora”. El líder italià no es va demorar a agrair i presentar el cas com a resultat d’un nou ordre polític d’abast global. “El meu primer pensament és per a les víctimes d’aquest assassí [...], protegit per les esquerres de la meitat del planeta. S’ha acabat el pícnic”. Battisti, va afegir, no podia descansar en una platja carioca: el seu destí era la presó. El mandatari brasiler també va alegrar-se de la captura.“Compta sempre amb nosaltres”.Al seu torn, va felicitar “els responsables” de la detenció “del terrorista Cesare Battisti”, sense ni tan sols fer referència a les autoritats bolivianes.

El dilema de Morales

El Govern d’Evo Morales, mentor de la figura d’Ernesto ‘Che’ Guevara, es va negar a donar asil a Battisti, que devia suposar que tenia més possibilitats d’estar protegit en aquest país quan la seva sort al Brasil havia canviat de mà. Però la seva presència, segons va assenyalar el diari de La Paz ‘La Razón’, s’havia convertit en un“mal de cap”per al Govern del Moviment al Socialisme (MAS). El Defensor del Poble, David Tezanos, va revelar que Battisti havia demanat asil a través d’una carta remesa abans d’acabar-se el 2018 al Consell Nacional del Refugiat (Conare). Assegurava que la seva vida i la seva llibertat estaven en perill. No obstant, va assenyalar Tezanos, “no se li va fer cap entrevista ni se li va fer saber cap resolució denegatòria, aspectes fonamentals del procés”.

Notícies relacionades

Battisti va ser detingut mentre, en una altra zona de Bolívia, Morales criticava la ingerència dels Estats Units en els afers veneçolans. El president va voler evitar un“mal menor”:en comptes d’entregar Battisti a les autoritats brasileres, que volien presentar-lo com una mena de trofeu de guerra, Bolívia va autoritzar la seva partida, perquè quedaria en mans dels italians. El ministre de Govern, Carlos Romero, va dir que l’exactivista no va pujar a l’avió com un extradit. Es va ordenar la seva“sortida obligatòria” perquè havia entrat al país de manera irregular.

Més enllà dels malabars retòrics, Jair Bolsonaro es va presentar com a vencedor polític i va deixar en l’aire la sensació que la pressió brasilera va fet efecte. “Finalment es farà justícia a l’assassí italià i company d’ideals d’un dels governs més corruptes que van existir del món”, va dir, sobre el PT.