Tragèdia a França

«Vaig pensar que era una bomba»

Mor una turista espanyola en una violenta explosió en una fleca del centre de París

Hi ha 2 morts més i 10 ferits greus per l'accident, produït pel que sembla per una fuita de gas

paris / periodico

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Paríses preparava ahir per a una nova jornada deprotestes dels armilles grogues quan la tragèdia va sacsejar la capital francesa a primera hora del matí amb laviolenta explosió d’una cèntrica flecaque va causar almenys tres morts –dos bombers i unaturista espanyola–, 10 ferits greus i 37 de lleus, entre els quals s’inclouen dos espanyols, segons el balanç provisional de les autoritats franceses i del Ministeri d’Afers Estrangers espanyol.

La fiscalia de París va obrir unainvestigacióper determinar lescauses del sinistre,tot i que els primers indicis apunten que va seraccidentali es va deure a unafuita de gas,segons ha explicat el ministre de l’Interior,Christophe Castaner, que va visitar el lloc al costat del primer ministre, Edouard Philippe, i l’alcaldessa de la capital, Anne Hidalgo. “Segurament està relacionat amb una fuita de gas d’origen clarament accidental”, ha dit el ministre.

Fins a la zona es van desplaçar més de200 bombers i un centenar de policiesper evacuar-ne ferits, residents i turistes, i revisar l’estat dels edificis limítrofs afectats per la deflagració. Un ampli perímetre de seguretat impedia l’accés al lloc en què els bombers treballaven sense parar per retirar-ne la runa. El sinistre va deixar al carrer una intensa olor de gas, fum i nombrosos danys materials.

“No he vistres semblant en 30 anys, i li puc assegurar que he vist moltes coses”, comentava un agent de policia mentre explicava, davant d’un degoteig constant de viatgers amb maletes, que no es podia travessar el carrer per motius de seguretat.

L’explosió es va produir poc abans de les 9 del matí, quan els bombers intentaven arreglar una fuita de gas a la fleca Hubert, al número 6 del carrer de Trévise cantonada amb el carrer de Saint-Cécile,una zona turísticadel districte 9 de París pròxima al teatreFolies Bergèrei al museu de cera, i plena de petits hotels. Molts dels seus clients, igual que els veïns dels edificis limítrofs, van ser evacuats del lloc després del sinistre, que es va produir amb l’establiment tancat al públic.

“Vaig creure que era un atemptat”

“Era davant de l’ordinador quan vaig sentir un so fort. Primer vaig pensar que era aquí, però quan vaig sortir al carrer hi vaig veure el foc i de seguida va arribar la policia. Vaig creure que era unatemptat”, explicava la Francesca, recepcionista de l’hotel Pax Opera, situat al 47 del mateix carrer.

Elsvidres dels aparadorsde comerços pròxims van saltar a trossos a causa de la intensitat de l’explosió, que va desencadenar totes lesalarmes del barrii va capgirar un cotxe aparcat al carrer, segons el relat de diversos testimonis.“L’ona expansiva es va propagar a quatre carrers adjacents al llarg d’uns cent metres”,va il·lustrar el comandant de bombers Eric Moulin.

“Això ha sigut una bomba. Va ser el primer que vaig pensar”, va indicar a aquest diari un periodista que viu a escassos metres de la fleca sinistrada. “Vam sentir tremolar els vidres i vam veure una gran columna de fum”, va continuar.

Experts del laboratori central de la prefectura de Policia es van desplaçar fins al lloc de la tragèdia per identificar la bossa de gas que va originar l’explosió i garantir que no hi ha perill de noves detonacions. Mentrestant, la investigació ha sigut confiada a la direcció regional de la policia judicial.

Ona expansiva

Notícies relacionades

Els serveis de socors van atendre els ferits lleus als carrers pròxims a la deflagració i diversos helicòpters de seguretat civil van aterrar a la plaça de l’Òpera per traslladar ràpidament als hospitals a les víctimes més greus.

L’espanyola morta era una turista que havia viatjat a París amb el seu marit. Hi ha dos turistes més de nacionalitat espanyola ferits lleus, un home que es va veure afectat per l’ona expansiva i una dona. Tots dos han sigut hospitalitzats en dos centres mèdics de París, segons han informat a El Periódico fonts de l’Oficina d’Informació Diplomàtica. En total, l’explosió ha provocat 10 ferits greus i 37 de lleus, segons la prefectura.

Nova demostració dels ‘armilles grogues’

Temes:

França París