Crisi política

Trump bat el rècord del tancament parcial del Govern més llarg dels EUA

La mesura afecta a prop de 800.000 funcionaris federals

trump

trump / CARLOS BARRIA (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Agencias

No hi havia suspens. El tancament d’una part del Govern federal dels Estats Units, que ha deixat a 800.000 funcionaris sense paga per l’enfrontament entre el president Donald Trump i l’oposició sobre un mur a la frontera amb Mèxic,  un mur a la frontera amb Mèxic, es va convertir la matinada d’aquest dissabte en el més llarg de la història del país.  El rècord es va trencar divendres a la nit, quan aquest tancament governamental va superar els 21 dies d’un altre ‘shutdown’, que es va donar entre 1995 i 1996 sota el mandat de Bill Clinton.

Tot feia indicar que s’arribaria a aquella hora sense acord, ja que ni Trump, que exigeix destinar 5.700 milions de dòlars per complir la seva promesa de campanya del mur, ni l’oposició demòcrata en el Congrés, que es nega a alliberar aquests fons per finançar una obra que considera “immoral”, cara i ineficaç per combatre la immigració il·legal, donen el seu braç a torçar.

“La sortida més fàcil per a mi és declarar una emergència nacional”, però “no ho faré tan ràpid perquè depèn del Congrés fer-ho”, va dir divendres Trump als periodistes. El Congrés, d’altra banda, va ajornar fins com a mínim dilluns una sessió prevista per a divendres a primera hora de la tarda.

Sense cobrar

Notícies relacionades

Davant d’aquesta situació, els prop de 800.000 funcionaris federals nord-americans afectats pel tancament governamental –des d’agents de l’FBI, a controladors aeris i treballadors en museus– no rebran per primera vegada els seus salaris. La majoria d’ells cobra cada quinzena, per la qual cosa van rebre la seva paga a finals de desembre.

Al voltant de 2.000 funcionaris es van manifestar dijous a Washington per expressar la seva inquietud pel deteriorament de les seves condicions de vida.

Temes:

Donald Trump