La crisi política veneçolana

El Congrés opositor diu que Guaidó pot exercir com a president interí

El Parlament considera Maduro usurpador del càrrec i crida a defensar als carrers aquesta decisió

Veneçuela va advertir l'OEA les conseqüències regionals de recolzar la desestabilització del Govern

zentauroepp46505095 juan guaido  president of the venezuelan national assembly d190111214559

zentauroepp46505095 juan guaido president of the venezuelan national assembly d190111214559 / Fernando Llano

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Veneçuela es prepara per entrar en una nova fase de la seva llarga crisi. Un dia després de l’assumpció de Nicolás Maduro, el president de l’Assemblea Nacional (AN), diputat Juan Guaidó, es va emparar amb diversos articles de la Constitució chavista per anunciar que està en condicions d’“exercir” un “mandat” provisional del país. La mateixa Carta Magna, va dir, “em dona la legitimitat per convocar eleccions lliures i convocar el poble, la Força Armada i la comunitat internacional per a fer-ho realitat. Necessitem la força de tots perquè puguem aconseguir el cessament de la usurpació i les eleccions lliures”. Per donar-li aliment a aquesta decisió, Guaidó va convocar la ciutadania a protestar el pròxim 23 de gener contra un Govern que va qualificar d’“usurpador”.

El secretari general de l’Organització dels Estats Americans (OEA), Luis Almagro, no es va demorar a recolzar aquesta decisió que presagia nous conflictes entre el Congrés, controlat per l’oposició, i l’Estat. “Saludem l’assumpció de Juan Guaidó com a president interí de Veneçuela. Té el nostre recolzament, el de la comunitat internacional i el del poble de Veneçuela", va dir Almagro.

Guaidó, de 35 anys i una militància en Voluntat Popular, una de les agrupacions més dures de l’oposició, també va enviar un missatge als militars, les autoritats dels quals van ratificar en les últimes hores que continuen sent un recolzament de Maduro. “A aquesta família militar que vol canvi, que vol el mateix que nosaltres, li fem una nova crida, aquí és la legítima Assemblea Nacional que és clar que assumeix la seva responsabilitat i l’assumirà”, va dir.

Notícies relacionades

El Govern de Veneçuela va advertir com una resolució de l’OEA que no reconeix la legitimitat de Maduro, “estableix un perillós precedent per a la regió”. El Ministeri d’Afers Estrangers va condemnar al seu torn les “pràctiques de coerció utilitzades a la nostra regió pel règim nord-americà per promoure la seva criminal campanya d’agressió contra el poble i Govern de Veneçuela i per avançar les seves polítiques de canvi de règim al nostre país”.

Maduro va ser investit dijous passat pel Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) malgrat el rebuig dels EUA, els països llatinoamericans aliats amb Washington, i la UE. Rússia, la Xina i Turquia l’han recolzat. Mèxic es va abstenir de seguir el camí de l’OEA i l’anomenat Grup Lima.