TENSIÓ AL REGNE UNIT

May ofereix concessions als laboristes indecisos a canvi del seu suport a l'acord del 'brexit'

L'acord garantiria que el Govern mantingués els actuals nivells de protecció al Regne Unit una vegada que entri en vigor el 'brexit'

zentauroepp46259918 brussels  belgium   december 14  british prime minister ther181214163340

zentauroepp46259918 brussels belgium december 14 british prime minister ther181214163340 / Dan Kitwood

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Theresa May prova de salvar el vot del ‘brexit’ del pròxim dimarts amb possibles concessions a laboristes indecisos. El Govern estudia la possibilitat d’acceptar les propostes d’alguns diputats laboristes que reclamen una protecció més àmplia del medi ambient i dels drets dels treballadors. Les esmenes garantirien que el Govern mantingués els actuals nivells de protecció al Regne Unit, una vegada entri en vigor el ‘brexit’.

Un dels diputats que ha presentat la petició, el laborista John Mann, del grup Labour Leave, a favor de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, considera que l’acceptació de l’esmena per part del Govern faria “més atractiu” l’acord de May perquè dissiparia alguna de les preocupacions del laborisme, segons va declarar al ‘Daily Mirror’. La línia oficial de la direcció laborista és la de votar contra l’acord. Però Jeremy Corbyn va indicar que el seu partit no “accepta o recolza” el que proposa l’esmena i va acusar el Govern d’estar tractant de dur a terme “un cínic intent d’utilitzar els drets dels treballadors com a moneda barata de canvi per sobreviure”.  No obstant, un grapat dels seus diputats, que representen districtes electors on es va votar a favor de la sortida, podrien sentir-se temptats de recolzar l’acord, per por que s’acabi produint una ruptura sense pacte.

L’elecció com a sortida

En la seva recerca de suports, May s’ha posat en contacte amb els principals líders sindicals, malgrat que fins ara la primera ministra havia ignorat pràcticament els representants dels treballadors. Frances O’Grady, secretari general de la central TUC, que engloba la majoria dels sindicats d’Anglaterra i Gal·les, va declarar en el passat haver tingut més reunions amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, que amb May.

En un discurs pronunciat en una fàbrica de productes elèctrics, a la localitat de Wakefield, a West Yorkshire, Corbyn va insistir dijous que, si May perd la votació, el procedent seria convocar eleccions generals anticipades. D’aquesta forma es trencaria l’actual impàs, si bé va admetre que no podrà presentar una moció contra el Govern immediatament després de la previsible derrota. “Li dic això a Theresa May:  si té tanta confiança en el seu acord, que convoqui una elecció i que deixi que la gent decideixi. Si no ho fa, el partit laborista presentarà una moció de no confiança en el Govern, en el moment que creguem que tenim les possibilitats més grans d’èxit”.

Notícies relacionades

Corbyn va reconèixer que no té prou “diputats de moment per guanyar aquest vot confiança” i va cridar altres partits a recolzar una moció contra l’Executiu. Una vegada més no va mostrar cap entusiasme davant de l’opció d’un segon referèndum i va evitar recolzar, tot i que no va descartar, la possibilitat d’una ampliació del termini de l’article 50.

Perill per a la seguretat

L’acord assolit per May i la Unió Europea amenaça la “seguretat nacional”, segons l’excap de l’MI6, els serveis secrets exteriors britànics. Richard Dearlove va ocupar el càrrec entre el 1999 i el 2004 i en una carta als dirigents del Partit Conservador afirma que el pacte deixa aspectes de la seguretat del país, “en mans estrangeres”. El que va ser responsable de l’espionatge demana als conservadors que “votin en contra d’aquest mal acord”.