CONTAMINACIÓ ACÚSTICA

Un estudi revela que es va utilitzar una gravació de grills contra els diplomàtics dels EUA a Cuba

dangerous-sound / periodico

1
Es llegeix en minuts
AFP

Els  diplomàtics nord-americans blanc d’"atacs acústics" Cuba van ser sotmesos, segons un estudi detallat, al so d’una gravació de grills.

Les autoritats nord-americanes afirmen que almenys 24 persones a la seva ambaixada a l’Havana van patir migranyes, nàusees i danys cerebrals lleus entre finals del 2016 i l’agost del 2017, que –van assegurar– van ser causats per dispositius acústics avançats. Tan avançats –segons el recent estudi– com una gravació de grills. 

Els EUA van retirar més de la meitat del seu personal diplomàtic a Cuba, van suspendre les seves activitats consulars a l’Havana i van ordenar l’expulsió de 15 diplomàtics cubans dels Estats Units, fet que va causar una crisi diplomàtica entre els dos països.

Cançó d’aparellament

Dos biòlegs van examinar una gravació d’un brunzit que se suposava que formava part d’aquests atacs acústics i van concloure que el soroll en qüestió corresponia a la cançó d’aparellament del grill de cua curta De Geer present al Carib. Després de fer-se públic la setmana passada, l’estudi encara no ha sigut publicat en una revista científica.

"Tot i que són confusos, els misteriosos sons a Cuba no són físicament perillosos i no constitueixen un atac acústic", diu l’estudi d’Alexander Stubbs, estudiant de doctorat de la Universitat de Califòrnia a Berkeley, Fernando Montealegre-Zapata, professor de biologia sensorial a la Universitat de Lincoln, a la Gran Bretanya.

Notícies relacionades

Els dos investigadors van estudiar una gravació feta per un empleat del govern dels EUA. La cançó del grill de cua curta de De Geer (la taxa d’aleteig de les ales és una de les més altes de l’espècie) es corresponia a la gravació en termes de "durada, freqüència de repetició de batecs, espectre de potència, taxa d’estabilitat del ritme i oscil·lacions del ritme", assenyala l’estudi.

Els seus autors dibuixen paral·lels amb el misteri de la "pluja groga" durant la guerra freda. El 1981, els Estats Units van acusar la Unió Soviètica de fer atacs químics al Sud-est Asiàtic, mentre que els investigadors van concloure que aquestes "pluges" eren en realitat excrements d’abelles.