MESURES POLÈMIQUES

El Govern francès endureix la legislació per fer front a la violència en les manifestacions dels 'armilles grogues'

El primer ministre anuncia una nova llei per sancionar esvalotadors i participants en protestes no declarades

zentauroepp46466104 french prime minister edouard philippe has a microphone fitt190107213322

zentauroepp46466104 french prime minister edouard philippe has a microphone fitt190107213322 / ERIC FEFERBERG

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

França endurirà la legislació per fer front a la violència que esquitxa les manifestacions dels ‘armilles grogues’ i evitar que els radicals que aprofiten les protestes per enfrontar-se a les forces de l’ordre, destrossar mobiliari urbà i saquejar comerços “tinguin l’última paraula”.

El primer ministre francès, Edouard Philippe, ha anunciat aquest dilluns a TF1 una nova llei per sancionar els esvalotadors i els qui participin en manifestacions no declarades. “Si volem defensar la llibertat de manifestar, hem de completar el nostre dispositiu legislatiu”, ha dit Philippe.

Alguns sindicats policials havien reclamat un fitxer de ‘rebenta manifestacions’ similar al que hi ha per als ‘hooligans’. Sense arribar a parlar de fitxer, el Govern ha admès que el nou marc legislatiu s’inspirarà en les mesures adoptades l’any 2000 contra el hooliganisme.

Tornada als carrers

Dissabte passat, després d’una treva durant les festes nadalenques, els ‘armilles grogues’ van tornar als carrers i amb ells els disturbis protagonitzats per elements radicals, amb o sense armilla groga, sovint encaputxats i proveïts amb màscares. 

Una de les escenes que més ha xocat és la de l’excampió de boxa Christophe Dettinger emprenent-la a cops amb la dreta contra un gendarme a la passarel·la Senghor, que uneix el Museu d’Orsay amb les Tulleries. Dettinger s’ha entregat voluntàriament aquest dilluns a la policia i ha intentat justificar la seva reacció al·legant que feia front a l’agressivitat dels agents. 

Un altre episodi que ha enervat l’Executiu és que el seu portaveu va haver de ser evacuat del ministeri quan un grup de violents va aconseguir entrar al pati de l’edifici.

 “Els que cometen aquests actes obliden el cor del nostre pacte cívic. Es farà justícia. Tots han de controlar-se perquè arribin el debat i el diàleg”, va dir Emmanuel Macron dissabte a la nit després de condemnar l’“extrema violència” amb què es va atacar els representants de la República i els seus símbols.

En vista d’aquesta nova punta de tensió, el primer ministre va reunir diumenge el ministre de l’Interior, Christophe Castaner, i el secretari d’Estat de Seguretat, Laurent Nuñez, per començar a perfilar les mesures que aturin la violència, que amenaça de convertir-se en un ritual dels dissabtes.

Mil condemnes

Des que es va iniciar la contestació el passat 17 de novembre hi ha hagut més de mil condemnes i més de 5.000 detinguts a l’espera de judici.  Dissabte passat hi va haver 354 arrestats i el Govern sembla preparar-se per a una nova jornada violenta, i per això desplegarà un gran dispositiu policial i procedirà a detencions preventives.

Notícies relacionades

“No podem acceptar que alguns aprofitin aquestes manifestacions per trencar, per cremar. De vegades venen a saquejar, de vegades per posar en qüestió les institucions,” ha insistit Philippe.

La França Insubmisa de Jean Luc Mélenchon ha expressat la seva preocupació per les mesures anunciades pel primer ministre mentre que el líder d’Els Republicans, Laurent Wauquiez, ha demanat tornar a l’estat d’emergència.

Temes:

França