Desafiament al president

Els 'armilles grogues' continuen desafiant Macron

Les protestes i els disturbis tornen als carrers francesos després de la pausa nadalenca

El portaveu del Govern ha sigut evacuat després de la irrupció d'un grup de violents al pati del ministeri

zentauroepp46435529 gui04  toulouse  france   05 01 2019   a anti riot police wa190105184432

zentauroepp46435529 gui04 toulouse france 05 01 2019 a anti riot police wa190105184432 / GUILLAUME HORCAJUELO

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Emmanuel Macron tindrà feina d’apagar la còlera dels 'armilles grogues’. Les protestes i els enfrontaments amb la policia han tornat aquest dissabte als carrers de les principals ciutats franceses després de la pausa nadalenca.

Unes 50.000 persones s’han manifestat a tot França en la vuitena jornada de mobilització. Són 18.000 més que el passat 29 de desembre però menys que les 280.000 que van desfilar el 17 de novembre, tret de sortida a l’ona de contestació.

A París, on la policia calcula que es van citar unes 4.000 persones, els disturbis van començar a primera hora de la tarda. Els molls del Sena, a prop de l’ajuntament de la capital, es van convertir en un intercanvi de projectils i gasos lacrimògens entre agents i manifestants.

Al bulevard Saint Germain, elements radicals que no portaven l’armilla groga van aixecar i van calar foc a barricades davant de la mirada atònita dels turistes.

El portaveu, evacuat

Mentrestant, el portaveu de l’Executiu, Benjamin Grivaux, va haver de ser evacuat després que uns vàndals irrompessin al pati del Ministeri de Relacions amb el Parlament, a prop de l’Assemblea Nacional, després d’haver fet caure un reixat.

També hi ha hagut protestes a Bordeus, Tolosa, Marsella, Nantes, Rouen o Montpeller, i bloquejos en algunes autovies que van alentir el trànsit dels qui tornaven després de les vacances nadalenques.

Tot i que la intensitat del conflicte baixa, el pols amb el poder amenaça d’enquistar-se. Després d’adoptar una primera salva de mesures per pal·liar el descontentament sorgit per la pujada de l’impost als carburants, i de mostrar un tarannà comprensiu amb el malestar d’unes classes mitjanes oblidades durant dècades, l’Executiu opta ara per endurir el to.  

El seu portaveu, Benjamin Grivaux, va qualificar aquest divendres d’“agitadors”  els qui segueixen disposats a ocupar rotondes i trepitjar els carrers cada dissabte portant l’armilla fluorescent que els ha fet visibles.

“S’ha convertit en un moviment d’agitadors que volen la insurrecció i, en el fons, enderrocar el Govern. S’han compromès en un combat polític per contestar la legitimitat del Govern i del president de la República”, va dir Grivaux després del primer consell de ministres del 2019.

En el seu missatge de final d’any, Emmanuel Macron també va incidir que “es garantirà sense complaença el restabliment de l’ordre republicà”. Però el president està encara lluny d’extingir completament l’incendi.

Debat nacional

Alguns dels seus líders més emblemàtics (i més controvertits), com Priscilla Ludosky o Eric Drouet, rebutgen el gran debat nacional proposat per Macron per abordar les heterogènies reivindicacions dels ‘armilles grogues’ i reclamen una veritable negociació.

Notícies relacionades

La breu detenció dimecres passat de Drouet, un mediàtic camioner de 33 anys que va arribar a animar al seu dia a entrar al palau de l’Elisi, ha pogut servir d’estímul a molts manifestants disposats a demostrar que el conflicte no s’ha acabat.

“La còlera es transformarà en odi si continua, des del seu pedestal, considerant el petit poble com a captaires”, ha alertat en una carta oberta difosa aquest dijous el col·lectiu França en Còlera.

Temes:

França