en crida i cerca

Els EUA maten l'autor intel·lectual de l'atemptat contra l'USS Cole

Fonts oficials anuncien la mort al Iemen del cap d'Al-Qaida Jamel Ali Al-Badawi

zentauroepp46426491 san01  sana a  yemen   04 01 2019   fotograf a de archivo fe190104211848

zentauroepp46426491 san01 sana a yemen 04 01 2019 fotograf a de archivo fe190104211848 / YAHYA ARHAB

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Els Estats Units continuen passant comptes amb el passat. Segons sembla, un bombardeig de l’aviació nord-americana al Iemen va matar un dels caps d’Al-Qaida al país àrab, l’home que es responsabilitza de planificar el letal atemptat contra el portaavions USS Cole l’any 2000, segons fonts oficials citades per la CNN. Jamel Ali al-Badawi viatjava sol en una furgoneta per la província de Marib, al nord-oest de la capital, quan el seu vehicle va ser assolit per una bomba, segons la versió nord-americana, que nega que s’hagin produït víctimes col·laterals en l’atac. Al-Badawi estava en la llista dels terroristes més buscats per l’FBI des que el seu nom es va vincular a l’atemptat que va matar 17 mariners nord-americans i en va ferir 39 més al port iemenita d’Aden fa gairebé dues dècades.

Aquell atemptat va servir per anticipar el que esperava als EUA. Un any després que dos suïcides s’estampessin contra el casc de l’USS Cole en una barca carregada d’explosius, Al-Qaida va fer caure les Torres Bessones a Nova York, una matança que va posar en marxa l’anomenada “guerra contra el terror”. Per llavors, Al-Badawi ja estava a la presó. Poc després de l’atemptat a Aden va ser detingut per les autoritats iemenites i condemnat a mort, però només va complir una temporada entre reixes, perquè el 2003 se les va enginyar per escapar durant un intercanvi de presoners. No seria l’última vegada. El 2006 va tornar a escapar-se de la presó i un any després va ser posat en llibertat després d’un acord entre Al-Qaida i el Govern iemenita en què els seus militants es van comprometre a renunciar a la violència. 

Capítol traumàtic

Notícies relacionades

La presumpta mort d’Al-Badawi tancaria un dels capítols més traumàtics per a la marina nord-americana en aquest nou segle. Un altre dels autors intel·lectuals d’aquell atemptat, Abd al-Rahim al-Nashiri, va ser detingut el 2002 i està a la presó de Guantánamo des del 2006. 

Els EUA continuen recolzant la devastadora guerra que l’Aràbia Saudita i els seus aliats lliuren contra els houthis al Iemen, un conflicte que ha provocat una catàstrofe humanitària. Mentrestant, no han deixat de conduir bombardejos contra les milícies gihadistes al Iemen. L’any passat van llançar 36 atacs aeris, gairebé un centenar menys que el 2017.