INCERTESA A WASHINGTON

Els EUA busquen reobrir el Govern enmig de la tensió a la frontera amb Mèxic

La guàrdia fronterera de San Diego llança gasos lacrimògens per frenar l'entrada d'un centenar d'immigrants

zentauroepp46403121 mex010  tijuana  m xico   01 01 2019   migrantes centroameri190102201323

zentauroepp46403121 mex010 tijuana m xico 01 01 2019 migrantes centroameri190102201323 / Joebeth Terriquez

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Milers de quilòmetres separen la capital dels Estats Units de la frontera amb Mèxic, però els destins dels dos llocs estan íntimament entrellaçats en aquest començament d’any. Mentre la nova majoria demòcrata a la cambra baixa del Congrés nord-americà preparava una proposta a Washington per provar de reobrir el Govern federal, tancat parcialment per les diferències respecte al mur fronterer, 150 immigrants van provar de traspassar la tanca de seguretat que separa Tijuana de San Diego en les primeres hores del 2019. Els immigrants van ser rebuts per la guàrdia fronterera nord-americana amb gasos lacrimògens, gas pebre i bombes de fum, segons han confirmat les autoritats. Vint-i-cinc persones van ser detingudes mentre moltes d’altres se les enginyaven per tornar a Mèxic pels forats a la tanca. 

La fugida va generar diverses hores de tensió a la frontera, on milers d’immigrants centreamericans esperen  per sol·licitar asil als EUA després d’arribar a Mèxic a la caravana que va sortir d’Hondures fa uns quants mesos. Les seves condicions a Tijuana s’han anat deteriorant. Subsisteixen en campaments petits i congestionats, i la desesperació és palpable a causa de la lentitud amb què les autoritats nord-americanes estan tramitant les sol·licituds. Alguns estan perdent la paciència, tal com va quedar demostrat dimarts. “Demanes torn i esperes a la cua una oportunitat. Però hi ha molta gent a la cua i no avances. Si aconsegueixes demanar asil, et diuen que estàs al lloc equivocat. ¿Què se suposa que hem de fer?”, li va dir al ‘San Diego Union-Tribune’ l’hondureny Silvio Sierra, un dels immigrants que va buscar la seva oportunitat en l’estampida. 

Els agents van llançar gasos per dissuadir el pas mentre grups de joves escalaven la tanca i esquivaven els filats. En almenys un cas, també van provar de passar un nadó, segons les autoritats nord-americanes. Els gasos van obligar a retirar-se a les desenes d’immigrants que es trobaven al costat mexicà, entre ells moltes dones i nens. Alguns centreamericans van respondre amb el llançament de pedres. “Una vegada més topem amb una turba violenta d’immigrants que va provar d’entrar il·legalment als EUA atacant els nostres agents amb projectils”, va dir el Departament de Seguretat Interior en un comunicat. A finals de novembre es van viure escenes molt semblants a la mateixa frontera de Tijuana. 

Declaracions des de la Casa Blanca

El president Donald Trump s’ha referit en diverses ocasions a la caravana com “una invasió” i l’ha utilitzat com a arma política per exigir fons per a la construcció del mur. Els demòcrates li neguen els més de 5.000 milions que reclama per aixecar la serp de formigó, l’efectivitat de la qual han posat en dubte diversos membres de la seva Administració. I el rebuig de Trump d’acceptar qualsevol altra alternativa ha provocat el tancament parcial del Govern que, gairebé dues setmanes després del seu inici, ha posat en una situació límit els funcionaris més mal pagats o als parcs nacionals, on s’acumulen les escombraries i escasseja el personal.

Notícies relacionades

Trump s’havia de reunir aquest dimecres amb els líders del Congrés per buscar una solució a l’impàs, però ha contribuït a caldejar l’ambient dient falsament que Mèxic ja està pagant per la construcció del mur a través de l’acord de lliure comerç renegociat recentment. El cert és que l’acord no inclou cap partida sobre això i ni tan sols ha sigut ratificat pel Congrés a Washington. 

De la reunió a la Casa Blanca no se n’esperen grans avenços perquè la proposta demòcrata per finançar l’Administració no inclou diners per al mur. “El pla no reobrirà el Govern perquè no assegura la frontera”, ha dit la portaveu de la Casa Blanca.