INCIDENT FRONTERER

Els EUA llancen gasos lacrimògens contra migrants a Tijuana

L'incident es produeix en ple debat sobre el finançament del mur entre Mèxic i els EUA

zentauroepp46401810 tijuana190102084925

zentauroepp46401810 tijuana190102084925 / Daniel Ochoa de Olza

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un grup d’agents fronterers dels Estats Units van llançar gasos lacrimògens contra un grup de migrants per dissuadir-los de creuar la frontera cap a aquest país des de Tijuana, Mèxic, en les primeres hores del dimarts 1 de gener, segons un testimoni directe citat per l’agència de notícies Reuters i el Govern nord-americà.

Es van poder observar núvols de gas al voltant de la tanca a la frontera amb San Diego i un dels migrants sembla que va agafar un dels contenidors per llançar-lo de tornada cap a territori nord-americà, segons el testimoni de Reuters.

Les morts recents de dos nens migrants sota custòdia dels Estats Units han intensificat el debat sobre la política d’immigració del president Donald Trump, que manté la demanda que el Congrés aprovi 5.000 milions de dòlars per finançar un mur al llarg de la frontera amb Mèxic.

Incident similar al novembre

Un incident anterior al novembre, quan agents dels Estats Units van llançar gas a Mèxic per dispersar migrants, va motivar una trucada de Mèxic demanant una investigació. Un portaveu de la Secretaria de Relacions Exteriors de Mèxic no va respondre immediatament a una sol·licitud de comentaris.

L’Oficina de Duanes i Protecció Fronterera (CBP, per les sigles en anglès) dels Estats Units va dir en un comunicat que desenes de migrants que estaven intentar travessar la tanca van començar a llançar pedres als agents fronterers, per això van desplegar gasos dissuasius i mesures mínimes per repel·lir-los i preservar la seguretat dels migrants que ja estaven al costat nord-americà.

"Els agents van desplegar fum, gas pebre i gas CS en una posició en contra del vent [...] i al sud de la tanca fronterera. Els desplegaments no estaven dirigits als migrants que intentaven ingressar al costat dels Estats Units o en la línia de la tanca", va afirmar la CBP.

El testimoni no va veure cap migrant llançant pedres als agents fronterers i va documentar en una fotografia el moment en què un migrant va ser colpejat pel que semblava un contenidor de gas.

"Una vegada més, un grup violent de migrants ha intentat ingressar il·legalment als Estats Units atacant els nostres agents amb projectils. [...] Els agents involucrats han de ser aplaudits per gestionar la situació sense que es reportessin lesions als atacants", va afirmar Katie Waldman, portaveu del Departament de Seguretat Nacional dels Estats Units.

Detinguts

La CBP va informar que es van fer 25 detencions, incloent-hi dos adolescents, mentre que la majoria dels migrants que van intentar la incursió, inclosos aquells amb fills, van tornar a Mèxic.

Notícies relacionades

Trump considera que el mur és vital per aturar la immigració il·legal, mentre que els demòcrates i alguns republicans el consideren poc pràctic i costós.

El comunicat de la CBP va afegir que l’incident serà revisat per la seva Oficina de Responsabilitat Professional segons la política d’ús de la força de l’agència.