DISCURS DE CAP D'ANY

Kim Jong-un demana que no s'acabi amb la "paciència" de Corea del Nord

"Sempre estaré a punt per tornar a asseure'm en qualsevol moment amb el president dels Estats Units", ha destacat

zentauroepp46399680 this picture released by north korea s official korean centr190101104652

zentauroepp46399680 this picture released by north korea s official korean centr190101104652 / KCNA VIA KNS

3
Es llegeix en minuts
Agencias

El líder nord-coreà, Kim Jong-un, ha reafirmat avui el seu compromís en favor de la desnuclearització del país, tot i que va demanar mesures "corresponents" de part dels Estats Units perquè no s’acabi amb la "paciència" del règim de Pyongyang.

Així ho ha destacat Kim en el seu tradicional discurs de Cap d’Any, que ha servit avui per conèixer els seus objectius en política interna i la seva visió sobre els senyals de distensió que s’estan vivint des dels últims mesos a la península coreana.

Kim, assegut en una butaca de cuir i amb els rerats del seu pare i predecessor en el càrrec, Kim Jong-il, i del seu avi, Kim Il-sung, el fundador del règim de Pyongyang, a darrere, ha fet un recompte dels desafiaments que té dins i fora del país.

Es tracta del primer missatge anual de Kim després de la històrica cimera que va mantenir al juny amb el president dels Estats Units, Donald Trump, i les tres reunions de l’any passat amb el seu col·lega sud-coreà, Moon Jae-in.

A punt per asseure’s de nou

"Sempre estaré a punt per tornar a asseure’m en qualsevol moment amb el president dels Estats Units a fi de fer esforços que derivin en un resultat que podria ser benvingut per la comunitat internacional", ha afirmat.

Kim s’ha mostrat a favor d’establir una "nova relació" amb els Estats Units i seguir amb els senyals de distensió amb el sud a fi de buscar una "completa desnuclearització" de la península coreana.

Aquest va ser un dels compromisos assolits en la seva reunió amb Trump, tot i que sense etapes precises. Els senyals que ha donat des d’aleshores el règim de Pyongyang han generat reticències a Washington, que continua demanant passos concrets.

Igual com ha estat insistint Pyongyang, i avui ho ha reiterat Kim, Corea del Nord vol que els EUA facin els passos "corresponents", i cessin les sancions econòmiques i polítiques imposades al seu país per les proves balístiques i nuclears que desenvolupa des del 2006.

"No ens quedarà més remei que buscar un nou camí si els Estats Units no compleixen les seves promeses, malinterpreta la nostra paciència per buscar forçar les coses de manera unilateral a fi d’aferrar-se a les sancions i les pressions", ha alertat Kim.

El líder nord-coreà no ha especificat a quines mesures alternatives s’estava referint, però en ocasions anteriors el règim de Pyongyang ha amenaçat de desenvolupar el seu programa nuclear com a resposta a les sancions dels EUA i de les Nacions Unides.

En el seu discurs, que ha sigut seguit en directe pels mitjans de comunicació sud-coreans, Kim ha demanat que s’acabin els exercicis militars entre Corea del Sud i els Estats Units i que no es traslladin al seu veí del sud recursos castrenses "estratègics".

Vestit amb vestit fosc i corbata grisa, en el seu missatge, de mitja hora, Kim ha esmentat els avenços que han sorgit per eliminar les tensions entre les dues Corees arran de les tres cimeres que ha mantingut amb Moon.

Aquestes entrevistes, ha afirmat el líder nord-coreà, han permès arribar a un "acord ‘de facto’ de no agressió" entre les dues nacions.

"No tolerarem interferències i intervencions exteriors que intentin bloquejar el nostre camí de la reconciliació, la unitat i la unificació dels nostres pobles", ha insistit.

Carta

En una carta que va enviar el cap de setmana passat a Moon, Kim es va mostrar disposat a seguir en aquest camí i va expressar el seu compromís de reunir-se "freqüentment" amb el president sud-coreà durant aquest any, tot i que sense plantejar dates específiques.

Notícies relacionades

El Govern de Seül tenia esperances que la quarta cimera entre Moon i Kim se celebrés abans que conclogués el 2018 a la capital sud-coreana, però finalment no es va realitzar i s’espera que es concretin detalls sobre aquesta futura reunió.

Com és costum, Kim ha dedicat la majoria del seu discurs a la necessitat d’augmentar la producció industrial i d’energia elèctrica, així com millorar la qualitat de vida dels nord-coreans.