Una dona de 99 anys rep una carta d'amor perduda el 1941

La missiva era la resposta del seu promès després de saber que ella havia acceptat la proposta de matrimoni

El barco que la transportava va ser enfonsat pels nazis, i es va recuperar el 2013 en bon estat

letters-1390463 1920

letters-1390463 1920

3
Es llegeix en minuts
ALFONS SALADRIGAS

Quan Phyllis Ponting, de 99 anys, a la seva casa al poble de Devizes, al sud-oest d’Anglaterra, va obrir aquest sobre de seguida va reconèixer la lletra de Bill Walker, el seu promès el 1940, i es va adonar que era la carta que havia estat esperant durant tota la seva vida. Arribava amb 77 anys de retard i era la resposta a la carta que ella li va enviar en què acceptava la proposta de matrimoni que ell li havia fet des de l’Índia britànica, on Bill va estar destinat durant la segona guerra mundial.

Phyllis sempre va interpretar el silenci de Bill com el senyal que s’havia repensat la proposta. S’escrivien dos i tres cartes per setmana i, de sobte, va deixar de respondre les seves missives. Bill, de 22 anys, va integrar el primer batalló del regiment de Whiltshire de les Forces Armades britàniques i va ser destinat a l’Índia el setembre de 1939, primer a Bangalore i després a Madràs. No va tornar mai. El van donar per desaparegut.

Ella el va estar esperant durant un temps, pendent de la carta que confirmés el seu amor, però mai va arribar, i Phyllis va acabar refent la seva vida i es va casar amb un altre home amb qui va tenir quatre fills. I quan va morir el seu marit es va tornar a casar.

Alleujament i felicitat

"Estimada, vaig plorar d’alegria quan vaig llegir la teva carta, no sabia què fer, hauries d’haver estat aquí per veure com de feliç em vas fer quan vaig llegir que acceptaves i que series meva per sempre", li escrivia Bill a la carta perduda des de la tenda de campanya on dormia. Phyllis, que ara té 4 nets i 7 besnets, explica que va sentir un alleujament i una felicitat enormes quan va rebre la visita d’un programa de la BBC que buscava la persona amagada darrere del nom de "Phyll" a la qual escrivia un soldat enamorat.

Més tard el Museu Postal de Londres li va entregar la carta. "Si Bill hagués sobreviscut, hauria vingut a buscar-me i ens hauríem casat perquè estàvem molt enamorats", va expressar.

La carta va ser trobada el 2013 en un barco enfonsat al’oceà Atlàntic descobert per arqueòlegs submarins cercadors de plata. El barco era l’‘SS Gairsoppa', un mercant de vapor de 125 metres d’eslora que va partir de Calcuta el 5 de desembre de 1940 en destinació a Liverpool, carregat amb 48 tones de plata per finançar la guerra i amb la carta de Bill Walker a la seva estimada.

L’'SS Gairsoppa' va ser torpedinat per un submarí alemany el 16 de febrer de 1941 a la costa irlandesa. Amb els lingots es va enfonsar la missiva a 4.300 metres de profunditat, més profundament que el 'Titanic'. Vuitanta-tres dels 84 tripulants van morir en el naufragi. 

Durant les tasques d’exploració van recuperar 1.200 lingots de plata i també 12 farcells amb 700 cartes perdudes de soldats destinats a l’Índia durant la segona guerra mundial que mai van arribar a la seva destinació. Les 700 cartes, la majoria d’elles d’amor, van ser restaurades per científics del Museu Postal de Londres.

Conservades en bon estat

Es van conservar perquè es van mantenir sense oxigen i sense llum al fons de l’oceà durant set dècades. La carta a Phillys i les altres 700 es mostren en l’exposició 'Veus des de les profunditats’ als túnels del Museu Postal de Londres.

Notícies relacionades

De sobte, a punt de complir els 100, Phyllis va obrir aquesta carta, que li va entregar un empleat del Museu Postal, i es va estremir al veure que era d’aquell nom callat durant 77 anys i que anava dirigida a la senyoreta Aldridge, el seu cognom de soltera, al número 16 de Wharf Street, la vella casa dels seus pares, a Devizes.

I va llegir la lletra vigorosa del seu primer amor que li expressava la felicitat per haver acceptat casar-se amb ell: "El meu preciós amor, escric a la persona a qui més adoro i més estimo amb tot el meu cor, soc molt feliç i m’encantaria compartir la meva felicitat amb tu".

Temes:

Regne Unit