CRISI POLÍTICA AL REGNE UNIT

Un comitè parlamentari a Westminster demana el veto dels diputats per als nous acords comercials després del 'brexit'

Els diputats volen un control més gran davant un Govern profundament dividit

zentauroepp46259918 brussels  belgium   december 14  british prime minister ther181214163340

zentauroepp46259918 brussels belgium december 14 british prime minister ther181214163340 / Dan Kitwood

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Tot just digerit el gall dindi nadalenc, el Regne Unit es prepara per donar la benvinguda a un incert 2019. El ‘brexit’ decidirà el futur del país, en un ambient de confrontació i estancament polític. Els parlamentaris volen més control davant un govern dividit i en crisi. Un comitè de diputats a Westminster reclama que el Parlament tingui en el futur el poder de vetar qualsevol acord de comerç que s’assoleixi després del ‘brexit’.El Comitè de Comerç Internacional de la Cambra dels Comuns assenyala que el Parlament ha de poder examinar els nous acords quan encara es trobin en una fase preparatòria i ser sotmès a un vot decisiu final, una cosa a què l’Executiu no està obligat. “El nostre informe defensa la transparència davant el secretisme, la consulta davant l’ocultació i el debat parlamentari davant el fet de posar una simple estampilla”, diu Angus MacNeil, del SNP, que presideix el comitè interparlamentari. En alguns sectors es tem que nous acords comercials rebaixin els nivells de seguretat dels aliments i afectar la protecció dels consumidors i el medi ambient.   

Pessimisme empresarial

L’arribada de l’Any Nou ve envoltada de pessimisme i preocupació entre els empresaris, segons constata l’informe que va publicar dijous l’Institut de Directors, (IoD), una organització que reuneix algunes de les forces econòmiques més grans del país. L’estudi mensual de desembre indica que el nivell de confiança en la salut de l’economia britànica és el més baix registrat en els últims divuit mesos. “Els líders de l’empresariat estan mirant el nou any amb por”, assenyala Tej Parikh economista de l’IoD. “La incertesa està causant ja als negocis retards en inversions, en les decisions de contractació i en el llançament de productes”, una cosa que afecta, assegura Parikh, a la “competitivitat internacional britànica”.  

Maniobra cínica

Notícies relacionades

Abans de la pausa de Nadal, els empresaris havien acusat els polítics d’estar més preocupats de les seves disputes que en “fer els passos necessaris perquè els negocis surtin endavant”. La decisió de Theresa May de retardar la votació de l’acord sobre el ‘brexit’ a la tercera setmana de gener augmenta fins i tot més el desassossec, davant del risc creixent d’acabar deixant la Unió Europea el 29 de març, sense cap acord. El Parlament, de vacances, no retorna fins al 7 de gener per obrir a partir d’aquell moment un nou debat sobre l’acord negociat amb Brussel·les.

En una entrevista concedida divendres al diari 'Independent', el líder laborista, Jeremy Corbyn, va demanar a la primera ministra que s’escurcin les vacances dels diputats i aquests retornin el 2 de gener, una setmana abans del previst, de manera que la votació es pugui realitzar “com més aviat millor”. “La meva sospita és que es tracta d’una maniobra completament cínica per esgotar el temps”, va assenyalar Corbyn. En una declaració a l’agència PA, un portaveu de la primera ministra a Downing Street va indicar que, “en lloc de fer propostes estúpides, Jeremy Corbyn ha de ser honest amb els votants i reconèixer que no té un pla alternatiu i només prova de frustrar el ‘brexit’, per acabar traint el resultat del referèndum”.