TENSIÓ A WASHINGTON

Trump amenaça de tancar la frontera amb Mèxic

El desacord entre demòcrates i republicans sobre els recursos per al mur promès per Trump ha provocat el tancament parcial del govern federal

zentauroepp46373532 file photo  u s  president donald trump speaks during a sign181228165326

zentauroepp46373532 file photo u s president donald trump speaks during a sign181228165326 / Jim Young

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president nord-americà, Donald Trump, ha amenaçat de tancar la frontera dels EUA amb Mèxic si el Congrés no aprova la concessió de 5.000 milions de dòlars públics per almur que va prometre al sud del país. Els Estats Units es troben actualment sota un tancament parcial del govern federal peldesacord en el Senat sobre el finançament del mur.

El tancament administratiu afecta el 25% de les agències governamentals i va començar per desavinences sobre el finançament del mur, una de les principals promeses electorals de Trump.

El president s’ha pronunciat a través de Twitter. “Ens veurem obligats a tancar la frontera sud si els demòcrates obstruccionistes no ens donen els diners per acabar el mur i també canviar les ridícules lleis d’immigració que s’han endossat al nostre país”, ha escrit a la xarxa social. I ha afegit que “o es tanca la frontera o es contrueix el mur”. 

El magnat novaiorquès també ha reiterat les seves amenaces de liquidar els ajuts a Hondures, Guatemala i el Salvador, països que afirma que no han fet res per frenar el flux d’immigrants que van en direcció als Estats Units. 

Assumptes interns

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha rebutjat aquest divendres pronunciar-se respecte a les intencions de Trump de construir un mur, al considerar que és un “assumpte intern” d’un país veí.

Notícies relacionades

“Hem actuat amb prudència i de manera previnguda. I no hem opinat sobre aquest tema perquè es tracta d’un assumpte intern del Govern dels Estats Units, i preferim abstenir-nos-hi”, ha apuntat el líder esquerrà en roda de premsa.

Quan se li ha preguntat per les últimes declaracions de Trump a Twitter, Obrador ha recordat que el Govern mexicà “busca mantenir sempre una molt bona relació amb l’Executiu dels Estats Units”.