Trump prolongarà el tancament federal fins que tingui el mur amb Mèxic

"És una desgràcia el que passa en aquest país", diu el president en el seu missatge nadalenc a les tropes dels EUA

Els demòcrates acusen el dirigent d'estar "submergint el país en el caos" amb les seves polítiques

President Donald Trump gives the thumbs up sign while speaking with members of the five branches of the military by video conference on Christmas Day, Tuesday, Dec. 25, 2018, in the Oval Office of the White House. The military members were stationed in Guam, Qatar, Alaska, and two groups in Bahrain. (AP Photo/Jacquelyn Martin)

President Donald Trump gives the thumbs up sign while speaking with members of the five branches of the military by video conference on Christmas Day, Tuesday, Dec. 25, 2018, in the Oval Office of the White House. The military members were stationed in Guam, Qatar, Alaska, and two groups in Bahrain. (AP Photo/Jacquelyn Martin) / Jacquelyn Martin (AP)

1
Es llegeix en minuts

Aquest dimecres es compleixen cinc dies del tancament parcial del Govern federal dels EUA i tot apunta que es prolongarà 'sine die'. El president, Donald Trump, ha assenyalat que el Govern no reobrirà fins que no hi hagi un acord amb els demòcrates per finançar la construcció del mur a la frontera amb Mèxic. "No puc dir-vos quan reobrirà el Govern. Us puc dir que no reobrirà fins que tinguem un mur, una tanca, com vulgueu dir-li", ha dit Trump en una videoconferència des del Despatx Oval per felicitar el Nadal a les tropes nord-americanes a l’estranger. "Si no tenim aquest mur, no reobrirem", ha afegit.

En la videoconferència de 20 minuts amb les tropes, Trump ha carregat contra els demòcrates per negar-se a recolzar el mur amb Mèxic, contra la Reserva Federal per pujar els tipus d’interès, i contra la investigació sobre els seus vincles amb Rússia durant la campanya electoral. "És una desgràcia el que està passant al nostre país. Però al marge de tot això, us desitjo a tots Bon Nadal", ha dit el president per rematar el seu missatge.

Notícies relacionades

Els líders demòcrates del Congrés es mantenen ferms en el seu rebuig d’incloure en el pressupost una partida de 5.000 milions d’euros per al mur fronterer i han acusat Trump d’estar "submergint el país en el caos" a causa dels seus atacs a la Reserva Federal (Fed) i al tancament de l’Administració, que ha deixat sense fons el 25% de les agències governamentals. El posicionament demòcrata arriba després que Wall Street tanqués aquest dilluns amb fortes pèrdues i el Dow Jones d’Industrials, el seu principal indicador, descendís un 2,91%, en la pitjor Nit de Nadal de la seva història.

Els demòcrates, que només estan disposats a destinar 1.300 milions a seguretat fronterera, i Trump estan negociant per provar de reobrir el Govern, però veuen difícil l’acord perquè, argumenten,  la Casa Blanca no té una posició unificada. "Diferents persones de la mateixa Casa Blanca estan dient diferents coses sobre el que el president podria o no acceptar per acabar aquest tancament causat per Trump, la qual cosa fa impossible la seva posició", assenyalen dirigents demòcrates. El Senat es reunirà dijous d’aquesta setmana per intentar reobrir l’Administració.