OPERACIÓ EXITOSA

La nau tripulada russa Soiuz MS-09 aterra a l'estepa del Kazakhstan

Tres astronautes tornen després d'estar 197 dies a l'Estació Espacial Internacional

zentauroepp46318131 ground personnel help international space station  iss  crew181220091053

zentauroepp46318131 ground personnel help international space station iss crew181220091053 / SHAMIL ZHUMATOV

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La nau tripulada russa Soiuz MS-09 ha aterrat sense novetat al’estepa  del Kazakhstan, ha informat el Centre de Control de Vols Espacials (CCVE) de Rússia.

A bord de la càpsula de descens han tornat a la Terra des del’Estació Espacial Internacional (EEI) el cosmonauta rus Serguei Prokópiev, la nord-americana Serena Auñón-Chancellor, de la NASA, i l’alemany Alexander Gerst, de l’Agència Espacial Europea, que han estat a l’espai un total de 197 dies.

La Soiuz ha tocat terra a 140 quilòmetres al sud-est de la ciutat kazakh de Jezkazgan, tal com estava programat. "Els tripulants se senten bé", ha dit un portaveu del CCVE, després d’informar que els viatgers espacials estan sent evacuats del mòdul de descens.

Els tripulants de la nau russa han portat a la Terra una sèrie de mostres amb resultats de diversos experiments científics, entre els quals, teixits de cartílags i d’una glàndula tiroide impreses a l’EEI amb ajuda d’una bioimpressora.

No obstant, per Roscosmos, l’agència espacial russa, la càrrega més esperada és el fragment del revestiment de la Soiuz MS-09, que permetrà aclarir el misteri del petit forat al casc, practicat amb un trepant, que va provocar una fuga d’aire a l’EEI.

Avaria a l’estiu

El 30 d’agost passat, els tripulants de la plataforma orbital van detectar un pèrdua de pressió, producte d’un forat en un compartiment de la nau russa, al qual van aconseguir posar pegats i solucionar la fuga d’aire.

A fi d’aclarir l’origen del forat, Prokópiev i el seu company rus Oleg Kononenko van realitzar una caminada espacial de 7 hores i 45 minuts de durada a fi d’extreure un tros de revestiment la Soiuz.

Aquesta operació es va deure que la part de la nau on hi havia l’orifici es destrueix a les capes altes de l’atmosfera quan aquesta torna a la Terra.

Notícies relacionades

A bord de l’EEI, a més de Kononenko, hi ha l’astronauta canadenc David Saint-Jacques i la nord-americana Anne McClain, als quals s’uniran tres tripulants més l’1 de març que ve.

L’EEI, un projecte de més de 150.000 milions de dòlars en què participen 16 nacions, actualment està integrada per 14 mòduls permanents i orbita la Terra a una distància de 400 quilòmetres i una velocitat de més de 27.000 quilòmetres per hora.