Reconeixement

La Xina concedeix la medalla pòstuma a Samaranch per contribuir a l'obertura del país

En concret, el reconeixement a 'Salamanchi' és per ser el "promotor de l'olimpisme a la Xina"

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Xina ha concedit una medalla pòstuma a l’expresident del Comitè Olímpic Internacional (COI) Juan Antonio Samaranch (1920-2010) per la seva contribucióal procés de reforma i obertura del país, el quarantè aniversari del qual se celebra aquest dimarts a Pequín.

En concret, Samaranch ha sigut premiat per ser el "promotor de l’olimpisme a la Xina", van anunciar les autoritats durant un acte celebrat alGran Palau del Poble de la capital xinesa.

La plana major del Partit Comunista de la Xina (PCCh), amb presència destacada del president del país, Xi Jinping, i del primer ministre, Li Keqiang, va anunciar l’entrega d’aquestes "medalles de l’amistat per la contribució a la reforma de la Xina" a un centenar de persones, 10 de les quals són estrangeres.

Samaranch, que va presidir el COI entre el 1980 i el 2001 –posteriorment, fins a la seva mort, va ser president honorari de l’organisme–, va ser un dels recolzaments més importants per a la Xina en els seus plans de convertir-se en amfitriona dels Jocs Olímpics, objectiu que finalment va aconseguir el 2001, quan Pequín es va adjudicar els del 2008.

De fet, va ser el barceloní qui va anunciar, durant un ple del COI celebrat a Moscou el juliol del 2001, que Pequín seria finalment l’organitzadora dels Jocs –ja s’havia presentat sense èxit als del 2000, que van anar a parar a Sydney–, una cosa que va generar gran eufòria entre els ciutadans i les autoritats de la Xina.

Un personatge molt estimat

Samaranch, o 'Samalanchi' –així se l’anomena a la Xina–Samalanchi, és un personatge molt estimat al país asiàtic no només pel seu recolzament per als esmentats Jocs Olímpics, sinó perquè sota el seu mandat es va acceptar la Xina Popular en el moviment olímpic, que va participar per primera vegada en els del 1984, a Los Angeles.

La fundació que porta el seu nom, dirigida pel seu fill Juan Antonio Samaranch Salisachs –actual vicepresident del COI–, té laseu a Pequín, i a la ciutat de Tianjin (nord-est) es va inaugurar el 2013 un enorme museu dedicat a la figura del mític president del comitè.

Més premis

Han rebut una medalla per les seves contribucions un centenar de personalitats xineses i una desena d’estrangeres que han impulsat reformes en camps com l’economia, educació, ciència i tecnologia, seguretat, agricultura, entre altres. Entre les personalitats destaca la presència dels empresaris Jack Ma, Robin Li i Pony Ma, creadors de les plataformes Alibaba, Baidu i Tencent, respectivament.

Notícies relacionades

També han sigut premiats altres rostres coneguts entre el públic del país asiàtic, com Xu Haifeng, primer xinès a guanyar una medalla d’or en uns Jocs Olímpics; Yao Ming, icona del bàsques xinès i exjugador de l’NBA, i la famosa cantant i ballarina xinesa Li Guyi.

Entre els estrangers premiats destaca també la figura del difunt Lee Kuan Yew, ex primer ministre de Singapur, que va inspirar les autoritats xineses amb el seu model de desenvolupament per a les societats asiàtiques davant el concepte de democràcia occidental