REGULACIÓ INUSUAL

Trump fa un pas en el control d'armes i prohibeix els 'bump stocks'

El complement que permet a les semiautomàtiques funcionar com a automàtiques es va utilitzar en la matança de Las Vegas

Trump fa un pas en el control d'armes i prohibeix els 'bump stocks'

David Becker (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Donald Trump i la seva Administració continuen defensant a ultrança la interpretació de la segona esmena de la Constitució dels Estats Units com el dret individual a tenir armes, però acaben de fer un pasper avançar en el control. El fiscal general en funcions, Matthew Whitaker, ha firmat aquest dimarts una normativa queprohibirà oficialment els ‘bump stocks’, complements que intensifiquen la velocitat de tret de les armes semiautomàtiques i que fan que actuïn pràcticament com a automàtiques, fortament restringides als EUA des del 1986.

Els ‘bump stocks’ van ser utilitzats per l’home que l’octubre de l’any passat va provocar una matança en un concert a l’aire lliure en Las Vegas, on va matar 58 persones i va deixar centenars de ferits. Aquella matança va revifar el debat sobre les armes i els esforços per aprovar legislació de control d’armes al Congrés, però no van prosperar. Mesos després, al febrer, després de la matança en un institut de Parkland, a Florida, tot i que no es van utilitzar ‘bump stocks’, Trump va anunciar que buscaria la prohibició.

Interpretació diferent

Notícies relacionades

Inicialment, el Departament de Justícia va valorar que l’Executiu no tenia autoritat per regular aquests complements, una cosa que havia de fer el Congrés, però ara ha fet una interpretació diferent que creu que podrà defensar davant de potencials reptes legals. Segons els càlculs de Justícia, hi ha“desenes de milers” de ‘bump stocks’ en circulació als EUA. Ara els propietaris tindran 90 dies per destruir-los o entregar-los a les autoritats.

La poderosa i influent Associació Nacional del Rifle no ha fet cap comentari oficial públic sobre l’anunci. Després de la matança de Las Vegas, en un pas inusual, va mostrar el seu recolzament perquè s’investigués la legalitat dels ‘bump stocks’No obstant, després, algun dels seus líders s’ha congratulat que el debat públic i la pressió per vetar-les haguessin perdut intensitat.