Delicte greu

Un tribunal del Salvador ordena l'alliberament d'una dona acusada d'avortar

Aquest és un cas que marca un precedent jurídic històric en aquest país centreamericà, on l'avortament està prohibit en qualsevol circumstància

ES1013  USULUTAN  EL SALVADOR   17 12 2018 - Organizaciones de mujeres celebran hoy la absolucion de la joven salvadorena Imelda Cortez  acusada de tentativa de homicidio cometido al supuestamente intentar abortar  en Usulutan  El Salvador   Una corte de El Salvador  uno de los paises que prohibe todas las formas del aborto  marco precedente hoy al liberar a Imelda Cortez  una joven acusada de intento de homicidio por supuestamente tratar de abortar a una nina producto del abuso sexual por parte de su padrastro  Cortez fue puesta en libertad hoy luego de permanecer en prision un ano y siete meses  EFE Rodrigo Sura

ES1013 USULUTAN EL SALVADOR 17 12 2018 - Organizaciones de mujeres celebran hoy la absolucion de la joven salvadorena Imelda Cortez acusada de tentativa de homicidio cometido al supuestamente intentar abortar en Usulutan El Salvador Una corte de El Salvador uno de los paises que prohibe todas las formas del aborto marco precedente hoy al liberar a Imelda Cortez una joven acusada de intento de homicidio por supuestamente tratar de abortar a una nina producto del abuso sexual por parte de su padrastro Cortez fue puesta en libertad hoy luego de permanecer en prision un ano y siete meses EFE Rodrigo Sura / Rodrigo Sura (EFE)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un tribunal del Salvador, un dels països que prohibeix totes les formes de l’avortament, va establir un precedent a l’alliberarImelda Cortez, una noia acusada d’intent d’homicidi per presumptament haver provat d’avortar una nena producte de l’abús sexual que va patir del seu padrastre.

Cortez va comparèixer davant del Jutjat de Sentència de la localitat d’Usulután (orient) per segona ocasió, ja que el 12 de novembre passat, dia en què estava prevista la instal·lació de la diligència, la fiscalia no s’hi va presentar i la sessió va ser ajornada.

El procés va fer un tomb inesperat, ja que la fiscalia, amb la vènia de la defensa de Cortez, va sol·licitar un "judici abreujat" i el canvi en la tipificació de delicte, que va passard’intent d’homicidi a abandonament i desemparament de persona en perjudici d’una menor d’edat.

El Salvador és un dels pocs països del món en quèl’avortament està prohibit en totes les circumstàncies i on les dones que pateixen complicacions de l’embaràs, que provoquen avortaments espontanis o emergències obstètriques, són sovint acusades d’homicidi agreujat per la fiscalia.

Els detalls del cas

Segons el relat difós per les organitzacions que recolzen Cortez, ella va patir des dels 12 anysabús sexual del seu padrastre, que també la va deixar embarassada i que està processat des de l’abril del 2017 pel delicte de temptativa d’homicidi agreujat.

"Sí que accepto el [judici] abreujat i accepto que vaig abandonar la meva filla", va expressar la noia durant la seva declaració. No obstant, el jutge del cas, Hugo Noé García, va decidir absoldre Cortez del delicte d’intent d’homicidi, perquè segons la sentència emesa, la "noia no va actuar amb engany" i d’acord als informes mèdics, "va patir una greu pertorbació de la consciència" després de donar a llum la seva filla "en una latrina".

Bertha María Deleón, una de les advocades de la noia, de 20 anys, va aplaudir la decisió del jutge i va assegurar que això "demostra que les autoritats judicials estan començant a analitzar els casos d’una altra forma i en benefici dels drets de les dones".

"Estem satisfets per la sentència i creiem que aquest cas és un precedent important per a la justícia del país", va indicar. La lletrada també va assenyalar que la fiscalia "va reconèixer el seu error" al canviar la tipificació del delicte, "per això estem satisfets per com va actuar en aquesta audiència".

Bon precedent jurídic

En aquesta mateixa línia, la Fundació d’Estudis per a l’Aplicació del Dret (Fespad) va celebrar l’alliberament de Cortez i va assenyalar que la decisió del tribunal és un "bon precedent jurídic" al país centreamericà. "El cas constitueix un bon precedent jurídic, criminològic i social, on s’absol una dona que ha sigut víctima" de violació i d’un sistema judicial que criminalitza i és "injust", va apuntar l’organització en un comunicat.

Va afegir que la decisió judicial també és "un primer pas en la recerca de la justícia per a Imelda", ja que "el sistema judicial té el repte de generar un altre precedent en el cas on és víctima de violaciódel seu padrastre". La Xarxa de Salut de les Dones Llatinoamericanes i del Carib (RSMLAC) també es va pronunciar i va agrair a les organitzacions de dones per acompanyar la noia i la seva família.

"Celebrem la sentència absolutòria atorgada a Imelda, amb què se li restitueixen els drets negats i vulnerats per l’Estat salvadorenc durant més d’un any", va indicar a les xarxes socials.

Moltes històries pendents

Notícies relacionades

Mentrestant, el Centre per la Justícia i el Dret Internacional (Cejil) va indicar que "aquesta notícia ens omple d’emoció; després d’anys, Imelda està en llibertat, és declarada innocent i absolta de càrrecs".

"Encara queden dones amb una història similar, a través de la política criminalitzadora i plena d’estereotips que es manté al Salvador [...] avui celebrem aquest enorme pas, però reafirmem el nostre compromís, seguirem pendents amb els nostres #OjosEnElSalvador fins que l’Estat acabi de saldar els deutes que té amb les dones", va apuntar.