problema en auge

La violència racista continua sent un problema a Alemanya

Tot i que les xifres d'atacs xenòfobs es redueixen lleugerament en els carrers el discurs antiimmigració guanya pes en el parlament

zentauroepp36734058 police officers surround a group of men in front of the colo181218201733

zentauroepp36734058 police officers surround a group of men in front of the colo181218201733 / HENNING KAISER

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les agressions xenòfobes continuen sent un problema a Alemanya. Durant la primera meitat del 2018, el Govern federal va registrar fins a 700 atacs contra refugiats, crims entre els quals s’inclou violència física, insults, intents d’incendiar els refugis que els allotgen i incitació a l’odi. Tots perpetrats per membres dels sectors ultradretans més radicals del país.

Les xifres van a menys. Durant el mateix període del 2017 es van registrar gairebé 800 atacs, mentre que en el total van ascendir a més de 2.200. El 2016, després de l’acollida de centenars de milers de persones, Alemanya va registrar un pic violent amb més de 3.500 casos.

No obstant, organitzacions no governamentals com l’antifeixista Fundació Amadeu Antonio posen en quarantena les dades oficials i parlen de més casos no registrats. Lluny de l’optimisme, l’esquerra alemanya ha assenyalat les raons polítiques d’aquesta violència. “L’agitació diària contra els refugiats, ara també des del Parlament amb Alternativa per a Alemanya (AfD), té conseqüències concretes” va dir a l’agost el seu portaveu, Ulla Jelpke.

No sense relació, líders de les branques més extremistes del partit ultradretà com Björn Höcke, president del grup a Turíngia, van participar en les turbulentes protestes antiimmigració de Chemnitz d’aquest estiu, en què grups neonazis es van passejar pels carrers d’aquesta ciutat de l’Est alemany amb el braç alçat i atacant persones “d’aparença estrangera”.

És especialment en els sis estats de l’antiga Alemanya socialista on es produeixen la majoria d’atacs racistes. Més colpejat per la desigualtat i la pobresa, aquest territori és des de fa anys bressol de moviments radicals com PEGIDA així com de l’escena neonazi alemanya.

Ocupació completa

Notícies relacionades

Més de 400.000 refugiats arribats al país després del 2015 ja tenen una feina completa o estan en pràctiques. Tot i que el president de la patronal alemanya va donar divendres passat la raó a Merkel sobre la ràpida integració dels immigrants, el mateix partit de la cancellera ha coquetejat amb el discurs de la ultradreta. “La immigració és la mare de tots els problemes”,va arribar a dir Horst Seehofer, el seu ministre de l’Interior. Aquest dimarts el Tribunal Constitucional ha rebutjat la denúncia de AfD contra les polítiques migratòries del Govern.

Tot i que la violència racista es difumina lleugerament, el discurs antiimmigració guanya pes en el país. Aquest mateix dimarts la justícia alemanya ha sentenciat a dos anys i 10 mesos de presó Mario Rönsch, un ultradretà alemany detingut per haver venut il·legalment armes “contra els refugiats”. El nom de la seva pàgina web deixa clar la manera en com una petita però perillosa part de la població alemanya pretén respondre davant de l’arribada de sol·licitants d’asil: “La por dels migrants”.